Bavaria 0.0 luidt nieuw tijdperk in

21 november 2020
Als een groot schip werd vrijdag de nieuwe brouwinstallatie van Bavaria in Lieshout gedoopt. Het nieuwe 'brouwbeest' luistert naar de naam Fenix en heeft als missie Bavaria weer toonaangevend te laten zijn op het gebied van alcoholvrij en alcoholarme bieren.


Het was wel even een momentje, de doop van de nieuwe installatie. Vijf jaar lang is er gewerkt aan Fenix. In het bijzijn van de zesde, zevende en achtste generatie Swinkels werd een flesje Bavaria 0.0 stukgeslagen tegen het roestvrij staal. Brouwmeester Emiel Hendrikx glunderde van trots. Met zijn nieuwe speeltje is hij vastberaden Bavaria weer marktleider te maken in het 0.0-segment op basis van smaak en kwaliteit.

Nieuwe generatie

De doop van Fenix is één ding. De lancering van de totaal vernieuwde Bavaria 0.0 is een ander ding. Dit totaal vernieuwde alcoholvrije bier met blauw etiket, vervangt de vorige generatie Bavaria 0.0, die met het rode label. Voor de gelegenheid had de Brabantse bierbrouwer alles uit de kast getrokken. Een uur voor aanvang van de online presentatie kwam een speciale gezant van de brouwerij een pakket brengen met vier verschillende alcoholvrije bieren, speciale proefglazen en een uitgebreide borrelplank met kaas, worst en olijven. Tja, soms is het leven van een bierjournalist afzien inderdaad ... ;-)

Lage temperaturen

Brouwmeester Emiel Hendrikx en managing director Romke Swinkels vertellen vol trots over de nieuwe brouwinstallatie. Fenix stelt Bavaria in staat om een nieuw alcoholvrij bier te brouwen dat schuimt, ruikt én smaakt als een alcoholhoudend pils. Crux in het proces is de thermische de-alcoholisatie. Onder zeer lage temperaturen wordt de alcohol uit het bier gehaald. Door die lage temperaturen ‘verdampt’ zo min mogelijk van de karakteristieke pilsgeur en -smaak. Deze state-of-the-art installatie zorgt ervoor dat we de komende periode nog veel nieuwe bieren zonder en met een beetje alcohol mogen verwachten uit Lieshout.

Bavaria 0.0

Met de doop van Fenix lanceert Bavaria ook de nieuwe Bavaria 0.0. Het is het officieel het derde bier dat gebrouwen is in deze installatie. Eerder al werd de Palm 0.0 en de Swinckels 0.0 gebrouwen. De vernieuwde Bavaria 0.0 is een apart project geweest. Er is een totaal nieuwe receptuur ontwikkeld. Het recept is afgestemd op de eigenschappen van de nieuwe brouwinstallatie. Zo is bijvoorbeeld de samenstelling van de mout flink aangepast. Ook voor wat betreft de hoppen is er het nodige gewijzigd. De nieuwe receptuur bevat een Duitse nobele hopsoort en twee Amerikaanse aromahoppen uit de Yakima Valley. Meer dan deze algemene informatie wilde de brouwmeester niet loslaten.

Blote billen

In het speciale bierpakket zaten vier verschillende bieren. De oude generatie Bavaria 0.0, de nieuwe generatie Bavaria 0.0, Heineken 0.0 en Hertog Jan 0.0. "We gaan met de billen bloot", zo kondigde de brouwmeester aan. De vier alcoholvrije bieren werden naast elkaar geproefd. Te beginnen met de oude generatie 0.0. Die ruikt zoet, moutig en is qua smaak zoet en duidelijk te herkennen als een alcoholvrij. De nieuwe Bavaria 0.0 heeft om te beginnen - als enige van de vier - een krachtige stevige schuimkraag, die lang blijft staan. "Mede een gevolg van onze hopkeuze", legt de brouwmeester uit. De geur is veel minder moutig en zoet en heeft duidelijk meer hoppigheid. Dat geldt niet alleen voor de geur. Ook in smaak is deze nieuwe generatie Bavaria 0.0 veel verder opgeschoven richting Pils. Ik vraag mezelf af of ik de nieuwe Bavaria 0.0 blind zou herkennen tussen alcoholhoudende Pilseners. Dat is een experimentje waard ...

Proeven

De verschillen tussen de genoemde alcoholvrije bieren zijn opmerkelijk groot. Welk bier je het lekkerst vindt, is natuurlijk persoonlijk. Feit is wel dat de nieuwe Bavaria 0.0 veel meer weg heeft van een alcoholhoudende Pilsener. De schuimkraag is indrukwekkend en de smaak is als een Pils, vooral door het ontbreken van de moutige zoetheid en juist de aanwezigheid van de licht kruidige, licht fruitige hoppigheid. Welk bier jij het lekkerst vindt, kun je zelf uitvinden door een soortgelijke test. Blind proeven maakt het oordeel eerlijker. Bavaria toont met dit experiment sowieso ballen. Ze zijn in Lieshout vol vertrouwen; "Bavaria 0.0 is de nieuwe standaard in de markt", aldus Romke Swinkels.

Verkrijgbaarheid

De nieuwe Bavaria 0.0 wordt vanaf nu geleidelijk ingevoerd in het winkelschap. Ook is het alcoholvrije bier op fust verkrijgbaarVlnr: Christophe Drouen (8e generatie), Wim Swinkels (6e generatie), Romke Swinkels (7e generatie) en brouwmeester Emiel Hendrikx bij de nieuwe brouwinstallatie Fenix.