Interview met Craft-voorzitter Bart van Kleef

3 december 2020
Bart van Kleef is de nieuwe voorzitter van Craft, de belangenvereniging voor onafhankelijke craft bierbrouwers. Deze rol had hij zelf niet zien aankomen. “Niet in de verste verte. Nog nooit had ik nagedacht over een dergelijke functie. Ik ben gevraagd en ik vind het een eer om dit te mogen doen.”

Een ondernemende geest, dat is Bart van Kleef. “Ik volg altijd en overal mijn hart. Sommige mensen hebben we wel eens voor gek verklaard als ik een goede baan opzegde voor een nieuwe uitdaging. Deze aanpak heeft me altijd mooie avonturen opgeleverd en alles wat ik doe, wil ik met plezier doen”, aldus Van Kleef.

Uiltje Brewing Company

De geboren Rotterdammer woont tegenwoordig in Amsterdam. Hij is marketing manager bij Uiltje Brewing Company, een van de populairste en snelst groeiende craft bierbrouwerijen van Nederland. Zijn bierloopbaan begon zo’n twintig jaar terug in Nijmegen, waar hij door zijn werkgever werd gewezen op het feit dat er meer is dan pils alleen. Daar kreeg het biervirus hem in de greep.

In de Wildeman

Cupido raakte hem recht in het hart en dat zorgde ervoor dat hij verhuisde naar Amsterdam. De relatie ging voorbij, maar de liefde voor speciaalbier bleef. Via een loopbaan bij In de Wildeman kwam hij terecht bij Bier & cO. “Ik werd onder meer gevraagd onderzoek te doen naar speciaalbier in Spanje. Een geweldige klus natuurlijk.” Langzaam maar zeker ontdekte hij dat sales hem wat minder lag dan de marketingkant. Dus ging hij wat anders doen.

Koolzuur fetisj

Een carrière bij Heineken bracht hem naar de Verenigde Staten, waar hij veel kennis opdeed en gefascineerd raakte door koolzuur. “Ik wil niet zeggen dat koolzuur een fetisj van me is, maar het komt wel akelig dicht in de buurt”, grapt de energieke spreker.

Gollem

Het is al weer zeven jaar geleden dat hij met zijn vrouw nieuwe avonturen startte. “Zij had al drie biercafé’s in Amsterdam. Inmiddels zijn dat zes Gollem-café’s.  Bij Uiltje Brewing Company in Haarlem vond hij nog niet zo lang geleden een nieuwe uitdaging. “Deze job is eigenlijk een optelsom van wat ik tot nu toe allemaal in het bier heb gedaan. Hier kan ik mijn ei kwijt en het is fantastisch om als onderdeel van een geweldig team te kunnen bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de brouwerij en vooral van het Uiltje-merk.”

Unaniem

Uiltje Brewing Company is zowel lid van de Nederlandse Brouwers, de branchevereniging voor bierbrouwers, die meer dan 95% van het geproduceerde biervolume in Nederland vertegenwoordigt. De brouwerij is tevens lid van Craft, de belangenvereniging voor onafhankelijke craft bierbrouwers. “Daar werd ik - voor mijn gevoel van het niks - gevraagd om voorzitter te worden. Ik wist niet eens dat de positie vacant was. Het is natuurlijk een eer als je voor zo’n functie gevraagd wordt en dat je dan ook nog eens unaniem gekozen wordt …”

Kennis en e-commerce

Bart heeft zeker ideeën welke kant hij als voorzitter op wil. Hij vindt het echter nog te vroeg om heel concreet zaken te noemen. “Natuurlijk heb ik wel ideeën welke kant het op zou moeten. Kennis is bijvoorbeeld erg belangrijk. E-commerce is wat mij betreft ook een belangrijke pijler. Als dat voor brouwers nog niet helder was, dan is dat in ieder geval de laatste maanden wel duidelijk geworden.”

Verbinder

De kracht van de nieuwe voorzitter is het zoeken van de verbinding. “Ik ben sterk in het bij elkaar brengen van partijen die elkaar versterken. Die verbinding zoeken van partijen binnen en buiten Craft, dat gaat belangrijk worden. Het moet duidelijk zijn wat Craft betekent voor de leden. Dat alles bij elkaar is best een klus, want de diversiteit onder de leden is erg groot en ook de huidige tijd kun je op z’n zachtst gezegd wel ‘uitdagend’ noemen.”