Bamberg, stad van het Rauchbier

4 september 2020
Bamberg is een stad in het noorden van de Duitse Freistaat Beieren. Het is een stad die geschiedenis ademt. Niet voor niets staat de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor bierliefhebbers is Bamberg ook een waar Walhalla.

Bamberg is de stad met de hoogste dichtheid van bierbrouwerijen per hoofd van de bevolking. En niet alleen bier speelt een belangrijke rol in deze stad. Ook wijn vind je op elke straathoek. De wijn uit Bamberg en omgeving wordt veel afgevuld in de typische 'Bockbeutel'-flessen. Deze flessen hebben wel wat van een veldfles. De naam Bockbeutel verwijst naar het scrotum van een bok.

Herren Pils

Bamberg is toch vooral bier. In deze stad wordt een van de meest smaakvolle Pilseners gebrouwen. Keesmann Herren Pils verspreidt een prachtige hoparoma als het wordt ingeschonken. Deze Pilsener heeft een prachtige frisse smaak en een geweldige balans. Het wordt door bierkenners alom geroemd.

Rauchbier

Bamberg is vooral bekend om zijn Rauchbier. Een bier dat een sterke rooksmaak heeft. Die smaakt dankt het aan de rookmout, graan dat is blootgesteld aan rook. Hierdoor heeft de mout de geur opgenomen, die het tijdens het brouwproces afgeeft aan het bier. Hierdoor krijgt het bier een typische rooksmaak. Je vindt het bier of lekker of je vindt het helemaal niks. Een tussenweg is nauwelijks mogelijk.

Schlenkerla

Als je in Bamberg bent, dan is een bezoek aan Schlenkerla zeker aan te bevelen. Midden in de stad kun je bier drinken. Zeker even binnen gaan kijken en genieten van de typische streekgerechten in combinatie met een Schlenkerla Rauchbier. Schlenkerla is een trefpunt voor bierliefhebbers uit de hele wereld en van de lokale bevolking. Zowel jong als oud geniet hier van een goed glas bier. Het is er vaak zo druk, dat er ook op straat gedronken wordt (zie foto).

Spezial

Andere brouwerijen die beslist de moeite waard zijn, zijn Fässla. Ook hier kun je in een historische omgeving genieten van een prachtige Pilsener of een Lager. Het is letterlijk de straat oversteken om bij Spezial uit te komen. Dit is een brouwerij die ook bekend staat om zijn Rauchbieren. Het is bovendien heerlijk zitten op de kleine binnenplaats of binnen aan de een van de vele tafels.

Bamberg biedt nog zoveel meer dan het hierboven genoemde. Als Bierista moet Bamberg op je bucketlist staan. Bijna letterlijk op elke straathoek kun je genieten van goede wijn, lekker eten en bovenal van talrijke bierspecialiteiten. Bamberger Rauchber is in ons land alleen verkrijgbaar bij bierspeciaalzaken. Burg Bieren Bierwinkel in Ermelo is zo'n paradijs, waar je verschillende rookbieren kunt kopen.