5 Tips - Bier op de juiste temperatuur

30 juli 2022
Heb jij er ook zo'n bloedhekel aan als je bier niet op temperatuur is?! Wij bij Bierista ook. Daarom hebben we vijf tips voor je op een rijtje, zodat je precies weet welk bier bij welke temperatuur het best tot z'n recht komt.

TIP 1 - De gouden regel

Gouden regel is: Hou het alcoholpercentage aan als richtlijn voor de ideale drinktemperatuur. Als je deze regel hanteert zit je in veruit de meeste gevallen goed. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in die gevallen vermelden brouwers de ideale drinktemperatuur vaak wel op het etiket.

TIP 2 - Volg de brouwer

Steeds meer brouwers vermelden de ideale drinktemperatuur op hun etiket. Wees nou niet eigenwijs, maar volg het advies van de makers. Zij weten precies hoe ze het bier bedoeld hebben en bij welke temperaturen de gewenste aroma's naar voren komen.

TIP 3 - Experimenteer en leer

Net als iedereen heb ook jij vast je favoriete bier. Neem twee flesjes. Koel de een terug tot rond het vriespunt en serveer de ander op de aanbevolen drinktemperatuur. Doe dit experiment met meerdere mensen en vertel wat jij proeft, ruikt en voelt. Zo'n experiment is op deze manier niet alleen leuk; het is nog leerzaam ook.

TIP 4 - Handen thuis

Hou je handen thuis. Of beter gezegd, blijf van het glas af. Je handpalm geeft veel warmte af. Met je hand om je glas zal het bier snel opwarmen en daardoor minder smaken. Laat het glas op tafel staan en pak het alleen beet als je een slok wilt nemen. Of hou het glas vast bij de voet.

TIP 5 - Boven warm, onder koud

Zoals je vast wel weet , heb je bovengistende bieren en ondergistende bieren. Bovengistende bieren drink je liever wat warmer. Drink je ze te koud dan mis je een essentieel deel van de smaak van bier. Ondergistende bieren kun je beter wat kouder drinken. Weet wel dat als je bieren ijskoud drinkt dat ten koste gaat van de smaakbeleving. Het verfrissende en verkwikkende effect is dan uiteraard wel groter.

Meer van dit

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, dan zijn dit wellicht artikelen die je ook leuk vindt: