Wat verstaan we onder verantwoord alcoholgebruik?

21 januari 2019

Wat verstaan we onder verantwoord bier drinken? Een lastige vraag, die al snel tot discussie leidt.

In Nederland wordt ‘verantwoord drinkgedrag’ anders gedefinieerd dan in bijvoorbeeld België en Duitsland. In Nederland zijn we bijna het strengst van alle landsen op de wereld. Volgens bierliefhebbers zijn we ‘roomser dan de paus’.

In Nederland verstaan we onder verantwoord drinkgedrag maximaal één glas alcohol per dag, voor zowel mannen als vrouwen. Bij een hogere consumptie kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan. Bij een verantwoorde alcoholconsumptie zijn er bewezen gezondheidsvoordelen.

In diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn de gezondheidsvoordelen - en nadelen onderzocht. Als je dat bij elkaar optelt zie een verlaagd risico op overlijden bij matige alcoholconsumptie (tot vier glazen per dag voor mannen en tot twee glazen per dag voor vrouwen).

Waarom is de officiële richtlijn in ons land één glas per dag? Dat heeft te maken met een veiligheidsmarge die veel landen - waaronder Nederland - inbouwen.

Minimaal eens per week een alcoholvrije dag is zeker aan te bevelen. En het is beter gespreid te drinken, dan om in een keer heel veel te drinken. Dus liever zes dagen een glas bier, dan zes glazen bier op één avond en de rest van de week alcoholvrij.