Zo schenk je ieder bier op de juiste temperatuur

1 mei 2020

Een lauw pilsje? Nee dank je. Ik moet er niet aan denken. Een ijskoud bockbier? Nou, liever een paar graadjes hoger. De juiste temperatuur van een glas bier wordt nogal eens onderschat. Maar we moeten er ook niet té moeilijk over doen, het is geen hogere wiskunde. Een paar simpele richtlijnen helpen je al om optimaal van je bier te genieten.

Waarom is de temperatuur van je bier zo belangrijk?

Probeer het maar eens. Het is heel simpel. Neem een aromatisch bier, laten we zeggen de Brand IPA. Koel deze tot tegen het vriespunt en schenk ‘m in. Zet daarnaast hetzelfde bier, maar dan een graad of acht warmer.

Bij het koude bier ruik je wel iets, maar om nu te zeggen dat het aromatisch bier is. No way! Pak dan het andere glas. Wals het even als een wijn door je glas en steek dan je neus eens boven het schuim. Het tropisch fruit stuift je tegemoet! Daarom is het belangrijk dat je speciaalbier op de juiste temperatuur schenkt.

Een algemene richtlijn is dat je ondergistende bieren drinkt bij een lagere temperatuur dan bovengistende bieren. Ondergistende bieren, zoals pilsener, drink je tussen de ca. 3 en 8 graden Celsius. De ideale drinktemperatuur van bovengistende begint, afhankelijk van het biertype, bij ca. 6 graden Celsius en kan oplopen tot kamertemperatuur.

De juiste drinktemperatuur

De juiste drinktemperatuur van een dorstlessend pilsje ligt rond de 3 graden. Je kunt ‘m best nog kouder drinken. Dat verhoogt wellicht het dorstlessende karakter, maar het reduceert de smaakbeleving.

Lambiek en geuzes drink je het liefst tussen de 3 en maximaal 8 graden. Deze strakke, zure bieren verliezen hun frisse karakter als je ze te warm drinkt.

Witbier heeft ook een hoog dorstlessend karakter. De juiste drinktemperatuur ligt tussen de 3 en 5 graden. Voorbeelden zijn Hoegaarden, Wieckse Witte en Jopen Adriaan Wit.

Weizen drink je het liefst iets warmer, tussen de 6 en 8 graden is ideaal. De fruitige, veelal banaanachtige esters, komen je dan tegemoet. Aanraders zijn de Texels Skuumkoppe, Bronckhorster Eigenweiss en de grote Duitse merken als Erdinger, Paulaner, Franziskaner en Weihenstephan.

Probeer zelf maar eens te spelen met de drinktemperatuur van speciaalbier. Serveer je de bieren te koud, dan zijn ze gesloten als een oester. Ze geven niks van hun smaakgeheimen weg. Warm het glas met inhoud even in je hand en langzaam maar zeker opent het bier zich. Prachtige esters prikkelen je neus en het bier componeert een smaaksensatie in je mond.

Zoek jouw favoriete bier via de zoekbalk en check wat de beste drinktemperatuur is. Op Bierista.nl vermelden we namelijk bij alle bieren ideale drinktemperatuur.