Nederlanders strijden om wereldkampioenschap Biersommelier

24 september 2019

In Rimini (Italië), wordt vrijdag 27 september het zesde Wereldkampioenschap Biersommeliers gehouden. Nederland wordt vertegenwoordigd door Pepijn van der Waa, Dennis Kort en Hubert Hecker.

Nederland telt ruim tweehonderd biersommeliers, mensen die met hun kennis van en passie voor bier een spil zijn tussen brouwer en consument. Wereldwijd zijn er meer dan 3000 biersommeliers elke dag bezig om mensen te begeleiden, die op zoek zijn naar bijzondere bieren of de perfecte bier-spijs combinaties.

Team Nederland

Elke twee jaar houdt de Internationale Biersommelier Vereniging een WK. Dit jaar gebeurt dit in Rimini (Italië) waar 80 biersommeliers uit 18 landen de strijd om de titel aangaan. Voor de eerste keer neemt Nederland met een eigen team deel aan het WK. Vorig jaar heeft het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) het eerste Nederlands Kampioenschap gehouden. De top drie van de NK vertegenwoordigt ons land vrijdag in Italië. Team Nederland bestaat uit Pepijn van der Waa (Nederlandse Kampioen Biersommelier), Dennis Kort en Hubert Hecker. 

De wedstrijd

Tijdens het WK moeten de deelnemers in de voorronde bierstijlen blind herkennen en bierfouten traceren. Door middel van een theoretische toets wordt hun bierkennis op de proef gesteld. Vervolgens gaan de beste biersommeliers door naar de halve finale waar zij hun presentatievaardigheden moeten laten zien. De finale vindt uiteindelijk plaats voor publiek. In deze slotronde moeten de 10 finalisten een voor hun onbekend bier proeven en presenteren.