Wat kost een biertje in het stadion?

22 juli 2022
Onlangs kwamen we het volgende tegen op de Zwarte Cross: 52% van de statistieken is onzin. Van dat soort humor krijgen we bij Bierista wel een lach op ons gezicht. Statistieken, top 10 lijstjes, we maken er dankbaar gebruik van. En getuige het aantal lezers vallen ze in de smaak. We doen er hier nog eentje ... in welk voetbalstadion is het bier het duurst en waar het goedkoopst?

Het SERC - Sport & Economics Research Centre) van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen doet jaarlijks onderzoek naar het voetbal in ons land. Er wordt onderzocht wat de bezettingsgraad is, hoeveel seizoenkaarten er zijn verkocht en wat de prijs van de kaartjes is. Voor Bierista is maar een ding relevant in dat onderzoek: de literprijs van bier in de stadions.

Bud vs Grolsch

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen. In het stadion van FC Emmen kost een liter Bud €8,80. Dit is prijs van het afgelopen seizoen. De onderzoekers hadden geen aanwijzingen dat de prijzen in Drenthe komend seizoen worden verhoogd. Duurste biertje vind je in Enschede in de Grolsch Veste. Daar moet je € 11,- aftikken voor een litertje Grolsch Premium Pilsner.

Gemiddeld € 10,85

De SERC onderzocht de bierprijs in de stadions van zowel de Eredivise als de Keuken Kampioen Divisie. De gemiddelde prijs per liter lag op € 10,85. Dat is exact de prijs die je voor een liter Heineken Pilsener betaalt in de Johan Cruijff Arena, de thuisbasis van Ajax.

Overzicht

In de Eredivisie is Heineken hofleverancier (Ajax, FC Groningen, Feyenoord en FC Volendam), Bud  (FC Utrecht, FC Emmen en Vitesse) staat met Jupiler (Excelsior, NEC en Sparta) en Amstel (SC Cambuur, AZ en SC Heerenveen) gedeeld tweede. Bavaria vind je in de stadions van PSV en RKC, Grolsch bij FC Twente en Go Ahead Eagles en Brand in het stadion van Fortuna Sittard.