Wat is een IPA - India Pale Ale?

21 januari 2019
Een IPA staat voor India Pale Ale. Er doen prachtige verhalen de ronde over het ontstaan van deze bierstijl.

Het meest populaire en gangbare verhaal dateert uit de d 17e eeuw. India was destijds een Britse kolonie. De soldaten, die daar gelegerd waren, kregen hun loon deels uitbetaald in bier. Dat moest dan wel het bier zijn dat ze thuis ook dronken. Dat was een probleem, want tegen de tijd dat het bier uit Engeland in India aankwam was het zolang onderweg geweest, dat het nergens meer naar smaakte. In India zelf brouwen was ook geen optie, omdat het daar te warm was en men toen nog niet beschikte over koeltechniek. Een slimme brouwer in Burton-on-Trent voegde meer mout en meer hop toe. Meer mout geeft meer alcohol. Dat zorgt dat het bier beter houdbaar is. Hop is behalve een smaakmaker ook een conserveringsmiddel. Meer alcohol en meer hop zorgde inderdaad voor de gewenste langere houdbaarheid. Het hoppige bier overleefde de lange scheepsreis en staat sindsdien bekend als IPA.

Wat verstaan we onder een IPA?

Dat is niet eenvoudig uit te leggen. Er zijn inmiddels zoveel verschillende varianten, zoals de Engelse IPA, de Amerikaanse IPA, Imperial IPA en de Black IPA. Een 'standaard IPA’, is goud- tot amberkleurig en wordt gekenmerkt door een hoppig karakter met aroma’s van bloemen of fruit. Het bier heeft een stevige hopbitterheid en tussen de 5,5 en 7,5 alcohol.

De omgekeerde wereld

De IPA werd dus ‘uitgevonden’ vanwege de extra lange houdbaarheid, zodat het de lange zeereis zou overleven van Engeland naar India. Tegenwoordig willen we IPA’s graag zo vers mogelijk. Hoe verser het bier, hoe frisser en beter de hoparoma’s uit de verf komen. En veel hedendaagse bierdrinkers zijn gek op verse hoparoma’s. De omgekeerde wereld dus eigenlijk.

Een van de brouwerijen die de IPA populair heeft gemaakt is de Amerikaanse Stone Brewery. De eigenzinnige oprichter Greg Koch zweerde bij sterke gehopte IPA’s. De bieren van Stone - waaronder Arrogant Bastard - werden mateloos populair. Dat ontging de bierliefhebbers in Europa niet. Koch weigerde echter bier aan Europa te verkopen, omdat hij de kwaliteit niet kon garanderen na lange reis van Escondido naar Europa.

De vraag bleef aanhouden. Koch bleef bij zijn standpunt. Tegenwoordig kunnen we echter wel genieten van bieren van Stone, want Koch toverde een oude gasfabriek in Berlijn om tot een bierbrouwerij, waar nu de hoppige bieren worden gebrouwen. Deze worden overigens niet op fles afgevuld, maar uitsluitend in blik. Juist ja, omdat blik beter is voor de hoppige bieren.

Voorbeelden van IPA's

Er zijn ontzettend veel goede IPA's verkrijgbaar. Een van de populairste IPA's van ons land is de Jopen Mooie Nel. Een historische IPA, die dicht bij de oorsprong staat, is Bass IPA. Door de populariteit van de bierstijl IPA zijn er veel varianten ontstaan. De klassieke Engelse IPA heeft een goede balans tussen moutaroma's en hoparoma's. De Amerikaanse IPA's worden gekenmerkt door een uitbundig hopkarakter. Daarnaast kennen we onder meer de Dark IPA of de Black IPA, een India Pale Ale gebrouwen met donkere moutsoorten, de New England IPA is sterk in opkomst en dan is er nog de Double of de Imperial IPA. Dit is een sterke variant van de reguliere IPA. Sterker wil zeggen: meer alcohol en vaak ook een sterkere hopbitterheid.
Hop is behalve een smaakmaker ook een conserveringsmiddel.