Wat is craft bier?

30 juli 2019
Wat is craft bier? Bier afkomstig van een craft bierbrouwerij! Wat verstaan we onder een craft bierbrouwerij? De branchevereniging heeft een definitie opgesteld.

De vraag is heel simpel: "Wat is craft bier?" Het antwoord is veel minder eenvoudig. Je kunt eindeloos discussiëren over de definitie. Om toch houvast te hebben hanteren we de definitie van de branchevereniging. Wie kan het immers beter weten dan de craft bierbrouwers zelf?!

Een craft brouwer wordt gedefinieerd aan de hand van vier kernbegrippen:
* Onafhankelijk - maximaal 25% van de aandelen zijn in handen van een niet-craft brouwer.
* Authentiek - brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of andere ingrediënten om kosten te reduceren. Er wordt geen high-gravitybier gebrouwen.
* Eerlijk - is open over ingrediënten, afkomst en productielocatie.
* Volume - brouwt niet meer dan één miljoen hectoliter per jaar.

Craft bierbrouwers bepalen voor een belangrijk deel het bierlandschap in ons land. Hoe ziet dat landschap er uit, wat zijn de grote brouwers in Nederland en welke kleine brouwerijen hebben veel impact? Het is één van de onderwerpen die worden behandeld in de Bierista Bieropleiding. Wil je ook je officiële Bierista Bierdiploma? Bestel dan nu de Bierista Bieropleiding en ga direct aan de slag.