Terrassen vandaag weer open: dit zijn de regels

1 juni 2020
Horeceaondernemers staan te popelen om vandaag hun terrassen na elf weken, weer open te gooien. Bierbrouwerij AB Inbev heeft afgelopen week zo'n 750.000 liter vers bier naar cafés en restaurants gebracht. De tap kan weer open! 


De gedwongen sluiting van cafés, kroegen en restaurant is door veel uitbaters aangegrepen om hun etablissement grondig op te knappen of te verbouwen omdat stilzitten geen optie was. Naar deze tweede Pinksterdag is reikhalzend uitgekeken en de afgelopen week gebruikt om de boel coronaproef te maken. Om twaalf uur gehts los. Maar: wat mag wel en wat mag niet? 

De regels

1. Er worden controlegesprekken gehouden waarin wordt gevraagd of klachten hebt die kunnen duiden op corona. Ingeschat wordt of je geen gezondheidsrisico vormt. Als een medewerker twijfelt, mag hij de toegang weigeren.

2. De anderhalve meter-regeling is ook op het terras van toepassing. Mensen uit eenzelfde huishouden mogen bij elkaar zitten en hoeven de afstand niet te bewaren. 

3. Houd ook afstand van café- en restaurantsmedewerkers. 

4. Iedereen moet aan een tafel zitten. Het is niet toegestaan ergens te hangen of rond te lopen.

5. Was je handen uitgebreid na een wc-bezoek

6. Afrekenen? Doe dat met je pinpas en contactloos.

7. Reserveren voor het terras is niet nodig.

Aan de bar

Ook cafés en restaurants mogen weer gasten ontvangen. Om een hapje te eten of weer ouderwets aan de bar te staan, is reserveren verplicht. Maximaal dertig gasten mogen binnen zijn, het personeel is daarbij niet meegerekend. Ook hier geldt: afstand houden. 

Dat geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden en vanaf drie personen wordt er gehandhaafd. Bij binnenkomst wordt het checkgesprek gehouden om te onderzoeken of gasten een risico zijn.

Steeds beter

Natuurlijk zijn we er nog lang niet en is de kroegsituatie nog niet zoals het voor de uitbraak van de coronacrisis was, maar het begin is er en wellicht een opmaat naar steeds minder beperkingen. Het deels open gaan van horecagelegenheden en hun terrassen heeft uiteraard voor veel werk gezorgd. 

Houdbaarheidsdatum

Niet alleen toen halverwege maart bekend werd dat de tap op slot moest, en AB Inbev Nederland in verband met de houdbaarheidsdatum liters bier moest terughalen, maar ook sinds het bekend is dat vandaag weer mag worden geschonken.