Soms is een avondje alcoholvrij zo gek nog niet

In de winkels, in de café’s en in restaurants kun je er niet meer om heen: alcoholvrij bier. De toenemende populariteit is niet zo verwonderlijk. Alcoholvrij bier biedt vele voordelen. We zetten er een aantal op een rijtje.


Het mooie van het drinken van een alcoholvrij bier is, dat je nog meer geniet van de momenten waarop je een goed glas bier met alcohol drinkt. Deze moment vormen dan telkens weer een bijzonder moment. De kans dat je op die momenten niet zo maar wat drinkt, maar echt een zorgvuldig gekozen bier drinkt is veel groter. Zo krijgt de kreet ‘niet gieten, maar genieten’ inhoud.

Slapen

Als je bier drinkt zorgt de alcohol ervoor dat je wat losser en ontspanner wordt. Dat is precies de reden waarom na het eerste glas vaak een tweede volgt en een derde en voor je het weet lig je weer veel te laat in bed. De alcohol zorgt ervoor dat je misschien wel gauw in slaap valt, maar je komt niet in de diepe slaap die je zou hebben gehad als je die avond geen alcohol zou hebben gedronken. Vaak word je ’s nachts wakker, moet je plassen en kom je lastig in slaap. Het laat zich raden hoe je je voelt als de wekker gaat.

Partner minder blij

Als je regelmatig drinkt en een aantal van dit soort nachten achter elkaar hebt, heeft dat invloed op je dagelijkse functioneren. Je bent moe en hebt moeite je te focussen en te concentreren. Je humeur laat steeds vaker te wensen over. ’s Avonds wil je het liefst onderuit gezakt voor de buis hangen totdat het bedtijd is, terwijl je anders nog even bij vrienden was langs gegaan of een uurtje in de sportschool had doorgebracht. Je partner wordt ook steeds minder blij door het gebrek aan aandacht als jij telkens doodmoe in bed ploft en je humeurig op je zij draait.

Sterk in je schoenen staan

Drink je een alcoholvrij dan is maat houden een stuk eenvoudiger. Je ligt op tijd in bed en slaapt veel beter. Alcoholvrij mag dan geaccepteerd zijn, toch moet je op feestjes en partijen best sterk in je schoenen staan. “Met alcoholvrij ben je een stuk minder gezellig”, is een veelgehoorde kreet. Dat heeft alles te maken met het wegvallen van remmingen. En als je het bij een paar glazen laat is er niks aan de hand. Niet zelden loopt het uit de hand en dan is het de volgende ochtend maar de vraag of het aan het eind van de avond nog wel zo gezellig was.

Met een alcoholvrij bier achter de kiezen kun je zonder probleem deelnemen aan het verkeer. En als je eerder op de dag een alcoholvrij bier hebt gedronken, merk je daar niks van. Je energie-level blijft hetzelfde. Je kunt ’s avonds na het eten nog even werken of sporten. Geen probleem.

Bierbuik

Groot voordeel van alcoholvrij bier is zeker ook de hoeveelheid calorieën. Die liggen bij een alcoholvrij bier eenderde tot de helft lager in vergelijking tot een alcoholhoudende pils van 5%. Hoe zwaarder het bier, hoe meer calorieën, dus hoe groter het voordeel is dat je behaalt met alcoholvrij.

Bovendien vervagen grenzen als je alcohol drinkt. Dus je drinkt nog een glas en nog een glas. Je neemt een bitterbal, nog een handje pinda’s en die paprikachips zijn ook wel erg lekker. Al met al tikt zo’n avondje borrelen hard aan. Voordat je het weet zit je ruim boven de 1000 kcal. Voor een keertje niet zo erg, maar denkend aan een ronde bierbuik is een avondje alcoholvrij soms best een uitkomst.