Snake Venom sterkste bier ter wereld

1 juli 2020

De schotse brouwerij Brewmeister is er opnieuw in geslaagd om het sterkste bier ter wereld te produceren. Na recordbier Armageddon (65% alcohol) is nu Snake Venom met 67,5% alcohol de nieuwe nummer één. De bekende leus ‘drink met mate’ is hier in tweevoud van toepassing: naast het hoge alcoholpercentage is de prijs van 60 euro per 275ml een factor om rekening mee te houden.

Bij een normaal brouwproces ligt het maximum haalbare alcoholpercentage rond de 14%. Dit komt doordat de gist op een gegeven moment verzadigd raakt en daardoor geen extra alcohol en koolzuur meer produceert. Het brouwen van sterke bieren gebeurt daarom via de zogenaamde Eisbockmethode.

Een uitgegist bier wordt voorzichtig afgekoeld tot een deel van het water bevriest. De vloeistof die niet bevroren is (alcohol) wordt afgetapt of de ijskristallen worden verwijderd. De vloeistof die overblijft zorgt voor een compleet nieuw biertje. Omdat water eerder bevriest dan alcohol, kan het alcoholgehalte op deze wijze verhoogt worden. Het bier verliest ongeveer 7 tot 10% water. Er kan echter niet te ver (of te koud) worden ingevroren, omdat anders ook smaakstoffen gaan bevriezen of in de ijskristallen worden ingesloten.

Het verhaal wil dat Eisbock is ontstaan rond 1890 door een fout van een knecht van een brouwer uit Kulmbach in Zuid-Duitsland. Deze brouwersknecht liet de houten vaten met bockbier buiten staan, tijdens een koude winternacht. De volgende ochtend zag men verschrikt dat de houten vaten stuk gevroren waren. De vloeistof, die nog in de blokken ijs zat, verraste brouwer en knecht. Het was een donker en krachtig Eisbockbier geworden.