Sijf Rotterdam wint Café Top 100 2019

19 november 2019

Het Rotterdamse café Sijf is gehuldigd als nieuwe nummer 1 van de Misset Horeca Café Top 100. Het café aan de Oude Binnenweg laat daarmee Tapperie de Gats in Sittard en de Bierboutique in Rotterdam, op respectievelijk plaats 2 en 3 achter zich.

‘Achter die prachtige, ouderwetse uitstraling gaat een van A tot Z uitgewerkt concept schuil', aldus de hoofdjury. Sijf combineert de warmte van vroeger met een moderne bedrijfsvoering. ‘Een mooi drankaanbod waaronder een grote diversiteit aan bieren en over de menukaart is goed nagedacht’ vervolgt het rapport. ‘Sijf gaat niet met z'n tijd mee, de tijd gaat met Sijf mee’.

De Café Top 100 2019 werd maandagavond 18 november bekendgemaakt tijdens een feestelijk evenement in Nijkerk. Ruim 750 aanwezigen, ondernemers en medewerkers van de 100 cafés die in de lijst staan, kregen via een aftelling te horen op welke plek ze stonden. Feest was het ook voor de nummer 2 van die avond, Tapperie de Gats in Sittard. Het brons ging naar Bierboutique Rotterdam. De 26e editie van de Café Top 100 was sowieso een Rotterdams feest: met acht cafés was de stad dit jaar, evenals vorig jaar, het best vertegenwoordigd.

Overige prijzen

Naast de ranglijst werden maandagavond ook diverse categorieprijzen uitgereikt. De Publieksprijs ging naar De 3 Weesgegroetjes in Roosendaal. Ook was het prijs voor Proeflokaal Goesting in Venray. Deze zaak ontving De Gouden Apenstaart, voor het beste socialmediabeleid. Jaap Touwen van De Dikke van Dale in Leeuwarden werd uitgeroepen tot De Parel van 2019.

De Provinciewinnaars:

Alle provincies waren ook dit jaar weer vertegenwoordigd in de Café Top 100. Dit zijn de hoogst genoteerden per provincie, met tussen haakjes hun plek op de ranglijst:

Zeeland: Salud, Scharendijke (8), Utrecht: De Pompier, Woerden (33), Drenthe: ’t Plein, Meppel (47), Overijssel: De Hete Brij, Zwolle (7), Friesland: De Markies, Leeuwarden (12), Zuid-Holland: Sijf, Rotterdam (1), Flevoland: ’t Voorhuys, Emmeloord (24) Limburg: Tapperie de Gats, Sittard (2), Noord-Holland: Brasa, Purmerend (9), Gelderland: Beer & Bites, Nijmegen (4), Groningen: De Oude Wacht (22), Noord-Brabant: Gouden Carolus, Hilvarenbeek (18).         

Zo komt de Misset Horeca Café Top 100 tot stand

Alle zaken worden in de 1e ronde anoniem bezocht door vakjuryleden. Zij beoordelen de cafés op diverse punten. Een bezoek duurt minimaal 40 minuten en er wordt altijd iets gegeten en gedronken. De 125 best scorende bedrijven gaan naar ronde 2 waar mystery visitors anoniem de zaken bezoeken. Zij beoordelen de zaken op dezelfde punten, maar door het oog van de gast.

In de 3e ronde gaat de hoofdjury aangekondigd langs bij de top van de lijst om het café te beoordelen, in gesprek te gaan met de ondernemers en een kijkje te nemen achter de schermen en in de boeken. Op basis van deze bezoeken wordt de top opnieuw bepaald en een uiteindelijke winnaar gekozen. Die is maandag 18 november op het feestelijke evenement onthuld.