Sardijnse surprise - Amistade Tzara en Granada

23 mei 2021
Bij Bierista worden regelmatig bieren bezorgd met het verzoek hier aandacht aan te besteden op deze site. Bij bieren die de moeite waard zijn, doen we dat met liefde. Helaas vallen er ook vaak bieren buiten de boot. Daar besteden we dan geen aandacht aan. En soms word je echt verrast. Dat gebeurde recentelijk bij bieren van een kleine Sardijnse brouwerij.

We kregen de bieren toegestuurd door Sylvia. Zij is werkzaam voor het bedrijf Nonna di Sardegna. Hier kun je allerlei specialiteiten kopen van Sardinië. Natuurlijk is er wijn, die door wijngoeroe Harold Hamersma al met een 9 werd beoordeeld. Op de site kun je ook twee soorten bieren kopen in bijzondere flessen van een halve liter: Amistade Blond en Amistade Amber.

Bergdorpje

Amistade is de naam van een kleinschalige, ambachtelijke brouwerij van Gian Piero en Barbara Doneddu, twee jonge Sardijnse mensen, geboren en getogen in het liefelijk bergdorpje Chiaramonti in het noordwesten van Sardinië. Het is een kleine brouwerij met op dit moment een capaciteit van rond de 1000 liter bier per maand.

Amistade

De naam Amistade verwijst naar een typisch Sardijnse gewoonte. Deze gewoonte heeft alles te maken met de solidariteit van Sardijnse herders. Als een ongelukkige collega zijn kudde kwijtraakt, geven andere herders hem één of meerdere schapen, als blijk van broederschap en vriendschap. Amistade bier wordt gebrouwen met uitsluitend bronwater uit de bergen van Monte Del Limbara.

Tzara en Granada

Het blonde bier, Amistade Tzara, heeft 5% alcohol. Het bier heeft flink wat koolzuur en een flinke schuimkraag met een fijne, stevige structuur. De smaak is moutig en fris met een best stevige bittere afdronk. In dit bovengistende bier proef je alle ingrediënten terug. Het is een verfrissende dorstlesser met karakter. Het amber bier, Amistade Granada, is veel moutiger van smaak. De donkere mout zorgt voor zachte karameltonen. Het koolzuur geeft ook hier een stevige schuimkraag. Het amber bier heeft 6% alcohol en is net als de Tzara een uitstekende maaltijdbegeleider, zeker met het barbecue-seizoen in de aantocht.

Wil je meer weten over de Sardijnse producten van Nonna di Sardegna en ben je geïnteresseerd in deze Sardijnse bieren? Kijk dan eens op de site van Nonna di Sardegna.