’t Roesje Blond: verrassing uit Drunen

10 maart 2022

En dan staat er ineens een Blond van ’t Roesje op de proeftafel. ’t Roesje? Ja, dat is een jonge brouwerij uit het Brabantse Drunen. De enthousiaste thuisbrouwers Dennis van den Beukel en Thijs Dingemans besloten na een aantal geslaagde brouwsels op de professionele, zakelijke toer te gaan.

Brouwerij ’t Roesje werd opgericht in 2021 en is sinds begin dit jaar steeds zichtbaarder voor de buitenwereld. Het eerste bier is ’t Roesje Blond, een klassiek blond bier dat op de proeftafel bij Bierista staat. Daarnaast verschijnt er medio maart een tweede bier, ’t Roesje Tripel. Dit bier - op klassieke Belgische leest geschoeid - is met 8% alcohol een tikkie zwaarder.

Doe rustig aan

Bierista kreeg een sixpack ’t Roesje Blond bezorgd. In het pakket een aantal viltjes en een leuk kaartje met de volgende tekst; “Hey Alain, bof jij even! Je bent nu in het bezit van ’t Roesje en ja, reken maar: dat wordt genieten. Doe rustig aan, want voor je het weet doet onze naam ook bij jou eer aan … Nee, zonder dollen: enjoy en drink met mate(n)! Groetjes van Dennis en Thijs.

D’n Draok

Bier en een vleugje humor. Daar houden we wel van bij Bierista. Check trouwens even de website van de brouwerij. Daar vind je meer informatie in dezelfde stijl. Het gaat vooral om het bier, dus pakken we de fles erbij. Een mooi sober, zakelijk vormgegeven label met daarop alle benodigde informatie. Er staat vermeld dat dit flesje afkomstig is uit de tweede batch, een batch van in totaal 400 liter, die gebrouwen werd in de ketels van D’n Draok in Berlicum.

Mout

Bij het inschenken van het bier valt de donkere kleur op. Je verwacht bij een Blond een goudgeel kleurig bier. ’t Roesje Blond is wat donkerder. De schuimkraag is bescheiden en zakt vrij snel in. Daardoor komen de aroma’s goed vrij. We ruiken tonen van graan, brood en mout en een lichte kruidigheid vanuit de hop.

De eerste slok houden we wat langer vast in de mond. Na het doorslikken nemen we nog een slok. Even licht smakken na het doorslikken geeft de aroma’s de kans om goed naar voren te komen. Ook hier een zachte, zoete smaak van graan en mout. Het bier is vol en zoet. Tonen van honing komen bovendrijven. In de afdronk een zachte hopsmaak. Het volle, krachtige zoet vanuit de mout verdrijft de bitterheid van de hop naar de achtergrond.

Ondanks de jonge leeftijd van de brouwerij - officieel opgericht in 2021 - en de beperkte brouwervaring van Dennis en Thijs is ’t Roesje Blond een geslaagd bier geworden. Het bier staat met een gemiddelde score van 4,29 op Untappd op het moment van schrijven erg hoog genoteerd. Met nog maar 26 ratings kan dat nog alle kanten op, maar het begin is meer dan veelbelovend. ’t Roesje Blond is te bestellen via de website van de brouwerij en via steeds meer slijters en winkels in en rond Drunen.