Vibrant P'Ocean: collab Rodenbach en Dogfish

10 juni 2020
In de tweehonderd jaar dat Brouwerij Rodenbach bestaat, heeft het nooit een collab ontwikkeld. Tot nu. Want de Belgische brouwerij is in zee gegaan met het Amerikaanse Dogfish Head Craft Brewery en samen brouwden ze Vibrant P'Ocean: 225 jaar ervaring in één bier. Dat is nog eens bijzonder!

Dogfish Head Craft Brewery bestaat (bijna) 25 jaar en bundelt zijn krachten met de (bijna) 200 jaar oude Brouwerij Rodenbach uit België om samen 'Vibrant P'Ocean' uit te brengen. Deze collab is een 'sour ale' met een alcoholgehalte van 4,7%. Uniek omdat het de allereerste keer is dat Rodenbach met een andere brouwerij een bier op de markt brengt. 

Eiken foeders

Rudi Ghequire, meesterbrouwer van Rodenbach is enthousiast: "In Vibrant P'Ocean zit alles wat we van deze samenwerking hoopten, het staat symbool voor ons beider dynamische en wederzijdse respect voor onze bieren. Er komen twee culturen in samen, geïnspireerd door de oceaan die ons verbindt. Het resultaat is een innovatief en verfrissend zuur bier waaruit de jarenlange creativiteit van Dogfish Head blijkt, terwijl het trouw blijft aan het merk Rodenbach en het rijpingsproces in onze grote eiken foeders, wat Rodenbach zijn kenmerkende karakter geeft."

Sour Ale

Vibrant P'Ocean is een complexe, robijnkleurige-pittige 'Sour Ale', met smaaktoetsen van bessen en bloemige citroen en een droge afdronk. Om dit overzeese brouwsel te creëren, combineerden de brouwerijen zorgvuldig twee basisbieren. Rodenbach brouwde in de Belgische Roeselare een foederbier dat twee jaar in zijn legendarische eikenhouten foeders is gerijpt. Daarna begon het aan een reis van zowat 5.472 kilometer naar Milton, Delaware. Daar werd het gemengd met de brouwsel van Dogfish Head, gebrouwen met pilsmout, gemoute tarwe, vlierbes, vlierbloesem, citroenschijfjes en Belgische fleur-de-sel. Vibrant P'Ocean is geschonken in de artistiek gedecoreerde blikjes van 35 centiliter.

Vereerd

Sam Calagione, oprichter van Dogfish Head: "Wij zijn echt bijzonder vereerd dat wij als eerste mogen samenwerken met Rodenbach. Met trots kan ik zeggen dat onze beide teams in gelijke mate hebben bijgedragen aan elk creatief facet aan dit bier. Van het brainstormen tot het brouwen tot het kalibreren van deze sour ale."

Prachtig bier

De Belgisch bierkenner Ben Vinken heeft Vibrant P'Ocean' al geproefd. "Een ronduit prachtige verschijning! Robijnrood, dito schuim, mooie pareling, winey aroma en de vlierbloesem en citroen komen door in de smaak. Het bier is mooi rond, heel verfrissend en op het einde proef je een vleugje zout. Dit is hemels, dat heb ik niet nooit, maar nog nooit geproefd. Doet aan geen enkel ander bier uit de fruitbierenbranche denken, is gewoon een geweldige blend."