Pine Trees and Cemeteries nieuw bij Nevel Artisan Ales

30 augustus 2019

Samen met Burial Beer Co en Frontaal heeft Nevel Artisan Ales een bier gebrouwen dat het beste van onze eigen natuur biedt: een houtgerijpt wild blond bier met coniferen en honing. De naam is Pine Trees and Cemeteries.

Dennenbomen groeien vaak op kerkhoven. Ze zijn daar aangeplant omdat ze symbool staan voor het eeuwige leven. De dennenappels die aan de bomen groeien zijn het teken van wedergeboorte en nieuw leven. Toen brouwerij Burial uit North Carolina samen met Frontaal naar Nevel in Nijmegen kwam, lieten zij zich inspireren door hun naam en werd gezamenlijk besloten een bier met dennen te brouwen. In het Voedselbos werden twee soorten gevonden: grove den en Koreaanse den, waarvan jonge takken werden geoogst.

Chinook

De brouwers hadden bedacht dat de dennentakken in dit bier de hopsoort Chinook konden nabootsen, een kruidige hop met aroma's van naaldboom en citrus. Maar wild bier is eigenwijs en trekt graag zijn eigen plan. Het oorspronkelijke idee werd begraven en er moest een ander pad worden bewandeld.

Houtrijping

Pine Trees and Cemeteries is na tien maanden houtrijping een bijzonder fris bier geworden, met verfijnde zuren en volle, rijke toetsen van rijp fruit. Lokale honing van Bijmegen werd toegevoegd, die deze smaken nog sterker naar voren brengt. Op de achtergrond proef je nog een echo van de dennennaalden, terwijl de vluchtige tannines van het naaldhout een lichte bittere afdronk geven.