Het hoogste punt van de bouw viert men met Pannenbier!

14 september 2022

Dennis staat er in onze community om bekend dat hij zich nog wel eens wat kan afvragen over dagelijkse dingen en dat brengt hem gelukkig altijd weer op leuke verhalen. Dit keer vertelt hij je meer over pannenbier. Want wat is dat nu eigenlijk precies?

Door Dennis Hofman

Je hebt het vast wel een gezien toen je langs een bouwterrein wandelde, er staat een vlag bovenop het dak van het nieuwe pand in aanbouw. Wist je ook dat dit een relevante betekenis heeft? Dit betekent namelijk dat het hoogste punt van het gebouw is bereikt. Maar ik hoor je al denken, wat heeft dit nou met bier te maken? Nou eigenlijk alles!

Mijlpaal

Als het hoogste punt van het pand in aanbouw is bereikt, dan ziet men dit in de bouw als een echte mijlpaal. En mijlpalen dienen natuurlijk gevierd te worden. In dit geval moet de opdrachtgever het voortouw nemen en de bouwvakker voorzien van een aantal verse glazen pannenbier. Deze traditie is eeuwenoud maar niet veel mensen weten ervan. Zonde toch! Juist zo leuk om een mijlpaal als deze te vieren.

Bezem

Als de bouwvakkers het hoogste punt van het te bouwen pand hebben bereikt dan wordt de vlag dus uitgestoken op het hoogste punt. De opdrachtgever komt dan volgens traditie met bier naar de bouwplaats om dit moment te vieren met de bouwvakkers. Zodra zij gezamenlijk bier hebben gedronken wordt de vlag vrijwel direct van het punt weggehaald. Maar dat is niet altijd het geval. Blijft de vlag hangen? Dan is de opdrachtgever in gebreke gebleven. Hoe langer de vlag hangt hoe gieriger de opdrachtgever dan eigenlijk is geweest. Komt de opdrachtgever helemaal niet met bier dan kun je zelfs een bezem zien hangen.

Maar waar komt dat woord dan eigenlijk vandaan, ‘Pannenbier’. Deze benaming komt voort uit het feit dat als het hoogste punt bereikt, de volgende stap is dat de dakpannen op het dak gelegd kunnen worden. Dat moet dan natuurlijk wel de volgende dag gebeuren want met alcohol op mag er uiteraard niet gebouwd worden. Dus kom je in het vervolg langs een bouwput en zie je een vlag (of bezem) hangen dan weet je wat er gaande is: een welverdiend feestje of jammerlijke domper!