Op de proeftafel: Hertog Jan Proeftuin #3

4 oktober 2022
Hertog Jan scoorde vorige week weer hoge ogen met de lancering van de serie Hertog Jan Vatgerijpt. In dat zinderende biergeweld dreigt de Proeftuin een beetje ondergesneeuwd te raken. Ja, we gaan zeker proefnotities maken van de nieuwe Hertog Jan Vatgerijpt-bieren, maar nu eerst aandacht voor Hertog Jan Proeftuin #3 - New England IPA.

Eens per kwartaal brouwen de brouwers van Hertog Jan een zogenaamd Proeftuin-bier. Het is een experimenteel bier en het wordt slechts eenmalig gebrouwen. Je kunt het een beetje beschouwen als de speeltuin van de brouwers. Tijdens voorgaande edities werd een doordrinkbare Stout gebrouwen, een ondergistende Vienna en voor deze derde editie worden de Proeftuin-abonnees verrast met een New England IPA.

Hoparoma's

Een New England IPA staat bekend om z'n hoppige fruitigheid. Een 'normale' India Pale Ale (IPA) wordt gekenmerkt door een wat stevigere hopbitterheid. Bij een New England IPA zijn het niet de bittere aroma's, maar juist de fruitige hoparoma's die de muziek maken. Dit bier heeft 7,3% alcohol. We zijn benieuwd. In het kwartaalpakket zitten weer drie aardewerken kruiken van een halve liter. We hebben er een gekoeld. De metalen bescherming halen we van de kurk en dan is het wrikken. Het duurt even voordat de kurk meegeeft en zich dan eindelijk met een diepe zucht gewonnen geeft. Het feest kan beginnen.

Ingetogen en bescheiden

Voorzichtig schenken we het bier in. Het is amber van kleur en licht troebel. En mooie witte schuimkraag blijft fier in het glas overeind. We ruiken, en we ruiken nog eens. Ja hoor daar is het tropische fruit dat wel al verwachten. Wel heel ingetogen, heel bescheiden. Veel New England IPA zijn expressief, maar deze blijft een beetje in zijn schulp. Ook als we het bier wat laten opwarmen, blijft het bouquet ingetogen.

Geen rauwdouwer

Ook qua smaak is deze New England IPA zacht, fruitig en rond. Het tropisch fruit smaakt zoet. We proeven papaya, mango en abrikoos. Opvallend is de frisheid van het bier. Met ruim 7% alcohol best een zware jongen, maar dat proef je niet. De fruitigheid houdt het bier fris en het bier is uiterst doordrinkbaar. Bierista's die dit bier ook gedronken hebben, beoordelen dit bier met gemiddeld een 7,5. Dan mag je gerust spreken over een goed bier. Dat is het ook, maar mag er ook een klein puntje van kritiek doorklinken? Dit is een Proeftuin-bier, waar brouwers mogen experimenteren. Ze krijgen de kans om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren en rauwer werk te leveren. Ik had gehoopt dat deze New England IPA een ongeschoren rauwdouwer met de nodige rafelrandjes was geweest. Deze versie van een New England IPA is wel erg braaf.

Kijk op de site voor Hertog Jan als je ook een abonnement wilt op deze Proeftuin-bieren. Elk kwartaal krijg je drie kruiken toegestuurd en als abonnee krijg je een aantal extra's. Elk kwartaal is het weer een verrassing waar de brouwers mee komen.