Nieuw: Estaminet Refined Lager

24 februari 2021

Estaminet Pils werd in 2008 boven de doopvont gehouden. Brouwerij De Hoorn voegde daarmee een kwalitatieve Pilsener aan haar portfolio toe. Sinds de lancering ontving het internationaal meerdere prestigieuze awards en kon het steevast rekenen op hoge consumentenscores. Bierista's waarderen dit bier met een 7,5%.

Toch daagde het brouwersteam van Brouwerij De Hoorn zichzelf uit om hun bestaande Estaminet Pils te verfijnen en naar een nog hoger niveau te tillen. De focus van de brouwers van De Hoorn is op speciaalbier gericht, vanuit deze visie en specialisme zijn ze aan de slag gegaan, Estaminet Refined Lager, is het resultaat. Een Pilsener met zachte florale toetsen, een licht kruidig hopkarakter en een uniek fruitig gistingsaroma.

Verfijnd recept

Zes jaar na de lancering van Estaminet werd, in 2014, Brouwerij De Hoorn geopend. Deze brouwinstallatie stelt de brouwers in staat om vlotter te innoveren en hun creativiteit bot te vieren. Hun ondernemerschap en hun vrijheid om te creëren leidden reeds tot de succesvolle lancering van Cornet en meerdere Arthur’s Legacy Limited Editions. Limited Edition N°19 ‘Arthur’s Legacy ‘Stonehill Lager’ dat in het voorjaar van 2020 werd gebrouwen ligt aan de basis van de verfijning van Estaminet.

Hoger niveau

De speciaal-bierbrouwers daagden zichzelf uit om zich in het pils-segment te verdiepen. Hun objectief was het bestaande Estaminet naar een nog hoger niveau te tillen. De ultieme test kwam er dus met het brouwen van ‘Stonehill’ een Pils ‘hors catégorie’. Daar de brouwers hun focus op speciaalbier is gericht, was het evident om ook ‘Pils’ als ‘speciaalbier’ te gaan benaderen.

Hop

In de brouwzaal worden enkel natuurlijke ingrediënten geselecteerd. Te starten met zuiver water uit eigen bronnen, 100% hoogwaardig mout zonder toevoegingen van ruwe granen en vier nobele Europese hopsoorten: Hallertau Mittelfrüh, Saaz, Spalt Select, Target.

Gist

En dan is er nog de onderscheidende gist - die specifiek door de brouwerij is geselecteerd - aan het brouwwort toegevoegd. De brouwers zijn eraan gewend dat het productieproces van hoge gistingsbieren tijd en zorg vergt. Tijd is dan ook één van de belangrijkste ‘ingrediënten’ van Estaminet Refined Lager. Na het brouwen geven de keldermeesters het bier namelijk de tijd voor een lange gisting en rijping.

Smaakomschrijving

Brouwmeester Stijn Bunderoet omschrijft de Estaminet Refined Lager alsvolgt: "Naast het gebruik van 100% volmout, zuiver water uit eigen bronnen selecteerden we een specifieke gist en vier nobele Europese hopsoorten. Wij gunnen onze Pilsener de tijd om traag te gisten en te rijpen, dit resulteert in een bier met zachte florale toetsen, een licht kruidig hopkarakter en een uniek fruitig gistingsaroma, zo onderscheidt Estaminet Refined Lager zich.”

Nieuwe look & feel

Estaminet Refined Lager krijgt ook meteen een hedendaags look & feel en naast de fles wordt het bier nu ook in blik aangeboden. Reviews van consumenten vervolledigen het pure design van het blik en de fles. Een strakke zwarte krat maakt het geheel compleet.

Oorsprong

In de 16e eeuw trok het katholieke Spaanse leger in de Lage Landen ten strijde tegen het oprukkende protestantisme. De Spaanse soldaten, onder leiding van Alva, keken uit naar herbergen waar het aangenaam vertoeven was door de lekkere dranken, heerlijke maaltijden en gezellige sfeer. De levendige serveersters waren een extra attractie. Dat is de reden waarom ‘Esta Minetta’ – ‘er zijn meisjes’ - de codenaam was voor de betere herbergen. Later zou hieruit het woord estaminet, een ander woord voor een goed café, ontstaan.