Meer over bier || Wat betekent hergisting op fles?

27 september 2022

Je hebt er vast wel eens van gehoord, bieren met hergisting op fles. Misschien weet je ook dat je dit soort bieren op een bijzondere manier kunt inschenken om zo het bier echt anders te beleven. Deze keer vertellen we je in ‘Meer over bier’ wat hergisting op fles inhoudt.

Hergisting op fles

In bier zorgt gist ervoor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Sommige gisten produceren ook geur- en smaakstoffen. Bij bieren met hergisting op fles wordt bij het bottelen extra suiker en gist toegevoegd om het gistingsproces opnieuw te laten beginnen. Hiervoor wordt vaak andere gist gebruikt dan tijdens de hoofdgisting. De smaak van het bier ontwikkelt zich zo in de fles nog verder en het bier blijft langer houdbaar.

‘Hergisting op fles’ en ‘nagisting’ worden nog wel eens door elkaar gehaald. Dit zijn toch echt twee verschillende begrippen. De nagisting is de fase na de hoofdvergisting en zoals je nu weet wordt bij hergisting op fles het gistproces opzettelijk opnieuw op gang gebracht.

Gistdepot

Hergisting op fles zorgt voor een gistdepot onderin de fles. Je kunt dit gistdepot apart of samen met het bier uitschenken. Wanneer je het gistdepot apart in een glaasje schenkt zie je dat dit onderste gedeelte een stuk troebeler is. De gist kan ook een behoorlijke invloed op de smaak hebben. Gist maakt het bier iets minder hard en dus wat zachter van smaak met wat minder scherpe tonen. Bij sommige bieren wil je dat er minder gist in zit en is het juist aan te raden het gistdepot apart te schenken. Zo kan je ook altijd nog een beetje spelen met de smaken in het bier. Gewoon een proberen!

Bij een Weizen is het juist weer nadrukkelijk de bedoeling dat je het gistdepot met het bier meeschenkt. Officieel doe je dat door eerst driekwart van de fles uit te schenken in een droog Weizen glas. Daarna draai je de fles tussen je handen en schenk je het laatste gedeelte uit. Ook hier zul je direct zien dat het gistdepot het bier troebeler maakt.

Inschenken

In deze video legt Bierista Arvid Bergström helder uit hoe je een bier met hergisting op fles het best kunt schenken.