Kombucha, het Gulpener alternatief voor alcoholvrij bier

22 november 2020
Gulpener heeft iets nieuws: Batu. Batu is een kombucha, een gefermenteerde thee zonder suiker en zonder alcohol. Deze week werd het nieuwe merk gelanceerd en Alain Schepers van Bierista proefde de drie verschillende smaken.

Veel opwinding kwam er deze vanuit Gulpen. Na anderhalf jaar onderzoek, brouwen, proberen en verfijnen mocht het grote nieuws naar buiten. Gulpener Bier brengt drie verschillende smaken kombucha op de markt. Dat doet de brouwer met een nieuw merk: Batu, het Mongoolse woord voor moed en kracht. Kombucha is een eeuwenoude verfrissende drank van gefermenteerde gezoete thee. Het bevat géén suiker en geen alcohol en zou een positief effect hebben op de darmflora, al is daar nog geen keihard wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Gulpener en frisdrank?

Waarom komt Gulpener Bier met een frisdrank? Maartje Rutten van Gulpener: "Je ziet dat de alcoholvrije bieren sterk in opmars zijn. Wij sluiten niet uit dat we ooit met een 0.0 komen. Dat doen we alleen als we ook echt wat kunnen toevoegen. Voor nu hebben we als vrije brouwer onze eigen weg gekozen en gekozen voor een verfrissend smaakvol alternatief, kombucha. Deze drank wordt ook gebrouwen, net als bier. Ons nieuwe duurzame brouwhuis leent zich hier perfect voor. Dus het is helemaal niet gek dat een bierbrouwer kombucha brouwt."

Biologisch en zonder suiker

Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener Bier, maakte in 2017 in restaurant De Ceuvel kennis met kombucha. Hij werd gelijk gegrepen door de smaak en het verhaal. Samen met brouwer Bas Jacob maakte Jan-Paul een studie van kombucha. Er wordt gebrouwen, geproefd, bijgesteld en na ruim anderhalf jaar mag ook de rest van de wereld de Limburgse kombucha proeven. "Gulpener heeft een visie op duurzaamheid. Die vind je ook terug in deze kombucha. Deze is 100% biologisch en vegan en bevat, in tegenstelling tot veel andere kombucha's, geen suiker. Dat was echt een uitdaging, want een gemiddelde kombucha bevat vier klontjes suiker", aldus Maartje Rutten.

(tekst loopt door onder de foto)

BATU Kombucha

Passion Fruit & Hop

Batu, kombucha ... mooie verhalen, maar hoe smaakt het? W hebben het geproefd. Batu heeft drie verschillende smaken: Batu Kombucha Passion Fruit & Hop, Ginger & Lemon en Lime & Mint. Batu kombucha is ongefilterd en is daardoor troebel en heeft meer smaak. Ingeschonken in een glas heeft kombucha veel weg van een frisdrank of fruitsap. Ik begin met de Passion Fruit & Hop. Wat een opmerkelijke combinatie. Het bloed van de bierbrouwer kruipt waar het eigenlijk niet kan gaan. Na het inschenken steek ik gelijk mijn neus in het glas. En je ruikt hop. En niet zo'n klein beetje ook. De smaakmaker van bier laat zich ook gelden in deze kombucha. In de smaak komt het passiefruit goed tot z'n recht. Het vormt een uitstekende combi met de hop. Geen bitterheid die aan bier doet denken. De smaak is fruitig, fris en vriendelijk zoet. Puur aan de smaak zou je denken dat er suiker in zit, maar dat is dus niet zo.

Ginger & Lemon

Ik ben nu wel nieuwsgierig geworden en pak het flesje Ginger & Lemon erbij. Dit is een klassieke combinatie met veel liefhebbers. Ik ben wel een liefhebber van gember en vindt deze smaakvariant nog lekkerder dan de eerste. Ook hier verbaast weer de zachte zoetheid, die niet ten koste gaat van de frisheid. De citroen en gember zijn duidelijk te proeven, zonder dat je smaakpapillen op hol slaan. Batu Kombucha Lime & Mint is net zo verrassend. Ook hier weer de goede balans tussen de smaken limoen en mint, de zoet en de frisheid. Mijn persoonlijke favoriet is de klassieke Ginger & Lemon.

Kombucha vs alcoholvrij

Kan kombucha zit meten met alcoholvrij bier? Het antwoord op die vraag is heel persoonlijk. Ik was lichtelijk bevooroordeeld voordat ik kennismaakte met Batu. In mijn ogen was kombucha een gezondheidsdrankje dat vooral bedoeld was voor vrouwen. Die mening heb ik inmiddels bijgesteld. Kombucha is een smaakvolle frisdrank. Op een enkel colaatje na, drink ik geen frisdrank. Kombucha blijf ik wel drinken. Niet in de laatste plaats omdat er geen suiker in zit. De Batu Kombucha's bevatten 10 kcal per 100 ml - Batu Kombucha Lemon & Ginger slechts 8. Dat is de helft minder dan een doorsnee alcoholvrij bier. 'No sugar, great taste' staat op het etiket. En precies zo is het. 

Drinkmoment

Wanneer drink je kombucha? Kombucha kun je de hele dag door drinken, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ik zie het als een gezonde vervanger voor zoete frisdranken. Het is smaakvol en verfrissend. Heerlijk voor straks op een zonnig terras of voor bij de barbecue. Maar ook tijdens de werkdag in plaats van een kop koffie of thee is dit een verfrissend alternatief. Ik kan me voorstellen dat ik op een moment in plaats van een alcoholvrij bier een kombucha bestel. Al zal ik zeker - als ik alcoholvrij drink - ook blijven kiezen voor de hoppige alcoholvrije bieren en de Weizen zonder alcohol.

Verkrijgbaarheid

Gulpener heeft direct bij de lancering de zaken al goed voor elkaar. Batu kombucha is nu al verkrijgbaar in heel Nederland. Loop de Albert Heijn binnen en je ziet de flessen in het schap staan. Je kunt natuurlijk ook online je bestelling doen in de webshop van Batu of Gulpener. De prijs van een flesje van 33cl is € 1,99.