Kleiburg maakt bier met Nederlandse bananen

7 oktober 2022
De wereld mag dan compleet zijn doorgegdraaid, er gebeuren ook prachtige zaken! Biri Bana is daar een prachtig voorbeeld van. Biri Bana is een blond bier gebrouwen met Nederlandse bananen. Het klinkt als een grap. Dat is het zeker niet.

In Ede krijgt Food Valley steeds meer vorm. Eerder dit jaar werd de eventlocatie Mautitskazerne geopend, waar vanaf nu tal van foodgerelateerde events worden gehouden. Grote blikvanger bij de oude kazerne is een grote kas, die daar voor onderzoek is neergezet door de Wageningen Universiteit. In deze kas groeien ... hou je vast ... Nederlandse bananen, ofwel de Nederbanaan.

Korte keten

De Nedergroep houdt zich bezig met deze bananenteelt. Het bedrijf is gespecialiseerd in de korte keten. Het bedrijf helpt producenten, zoals boeren, bij het rechtstreeks leveren aan de eindgebruikers. Geen tussenhandel meer, waardoor de producenten een eerlijkere prijs voor hun producten krijgen. Een mooi initiatief dat zeker het laatste jaar veel tractie krijgt. Kijk meer eens op de website van de Nedergroep.

Nederbanaan

Terug naar de bananenplanten, want die leveren bladeren, waarvan een Utrechtse start-up lingerie maakt. Die planten leveren ook bananen. Deze bananen zijn smaakvoller en zoeter dan de bananen uit de supermarkt. Brouwerij Kleiburg zag er wel brood ..., eh bier, in. In de Amsterdamse brouwerij werd een deel van de bananenoogst verwerkt in een batch Weizen bier. Weizen heeft vanuit de gist al wat banaan-achtigs en nu met de Nederbanaan erbij is het helemaal een bijzonder bier.

Kleiburg Biri Bana

De Kleiburg Biri Bana is gebrouwen in een kleine hoeveelheid. Je hebt mazzel als je een flesje weet te bemachtigen. Het bier heeft 5,5% en is dus een Weizen. De kleur is bleekgeel, het is troebel en heeft een witte schuimkraag. Die is wat minder royaal dan de meeste Duitse bieren, maar desondanks schuimt-ie prima. En ja, inderdaad in de smaak proef je echt banaan. Banaan, die beslist niet alleen afkomstig is van de Weizen-gist. Een prachtig initiatief dat wat Bierista betreft een shout-out verdient!