Een kater, wat kun je er tegen doen?

"Ik drink nooit meer". Een veelgehoorde zin 'the day after'. Gelukkig verdwijnt de kater vaak binnen een dag. Met als gevolg dat je je krasse uitspraak ook al gauw weer vergeten bent. Natuurlijk wil je niet teveel drinken en weet je dat het slecht is. Maar vrijwel iedereen heeft wel eens een moment van zwakte en dan zit je de volgende ochtend met de gebakken peren. Wat kun je doen tegen een kater?

Wat is een kater eigenlijk? Hoe ontstaat dat verschrikkelijke gevoel van hoofdpijn, misselijkheid, koorts en nadorst? Oorzaak van een kater is teveel drank, teveel alcohol. Als je veel bier drinkt, moet je onder invloed van de alcohol vaker plassen. Per saldo verlaat meer vocht je lichaam, dan er binnenkomt. Je hebt een vochttekort. Gevolg is dat de vloeistofdruk in je hersenen daalt. Dat leidt tot hoofdpijn. Een tweede oorzaak heeft te maken met het afbreken van alcohol door voornamelijk je lever. Tijdens dit proces ontstaan er stoffen, aceetaldehyde en NADH, die je het katerige gevoel geven. Aceetaldehyde is niet zo'n fijn stofje. Het wordt door het International Agency for Research on Cancer gezien als mogelijke kankerverwekkende stof.

Koffie

Maar nu? Je hebt een kater en je wilt er zo snel mogelijk van af. Wat te doen? Er zijn vele huis-tuin-en-keuken middelen die mogelijk zouden helpen. Grootmoeder weet vast nog wel iets. Je hebt ze vast wel eens gehoord. Hoe dan ook, het is vooral belangrijk dat je voldoende drinkt, water het liefst. Je hebt een vochttekort en daar wil je zo snel mogelijk van af. Water is het best. Pas op met koffie, want koffie heeft een vochtafdrijvend effect.

Eieren

Bij een kater is het goed om koolhydraatrijke producten te eten, zodat je glucosespiegel weer op peil komt. Bijkomend voordeel is dat je misselijkheid zal afnemen. Eieren zijn ook prima. Ze binden de giftige stoffen die zijn ontstaan bij het afbreken van de alcohol. Probeer ook wat te slapen. Geef je lichaam rust, dat kan het nu wel even gebruiken.

Paracetamol

Een aspirine kan de hoofdpijn verlichten. Neem dan liefst een paracetamol en geen ontstekingsremmende pijnstillers. Je maag heeft flink op z'n lazer gehad door de grote hoeveelheden alcohol. Deze pijnstillers vergroten de kans op schade aan je maag. Liever een gewone paracetamol dus.

Water drinken

Mogen we tot slot een beetje belerend zijn? Natuurlijk is Bierista fel tegen misbruik van alcohol. Geniet en drink met mate is ook ons standpunt. Het voorkomen van een kater is beter dan genezen; dus drink niet teveel! Als je gaat drinken zorg dan dat je uitgerust bent, goed wat gegeten hebt en de gouden tip: drink regelmatig een glas water tussendoor. Dit voorkomt dat je uitdroogt en daarmee heb je een belangrijke oorzaak van een kater getackeld.

Blockimage bimage 1508