De bitterwaarden van bier worden uitgedrukt in IBU's

21 maart 2024
Op steeds bier labels op bierflessen zie je ze staan. De IBU-waarde. Deze waarde geeft de bitterheid van het bier aan. In dit artikel vertellen we meer over deze waarde.

IBU staat voor International Bitterness Units. De IBU-waarde wordt het meest gebruikt. Er is een tegenhanger, de EBU, de European Bitterness Units. Hoewel er kleine verschillen zijn in de bepaling van deze waardes komen ze nagenoeg op hetzelfde neer.

Alfazuren

De waarde in bitterheid kun je meten. Dat gebeurt door het bepalen van het aantal milligrams alfazuren met liter bier. Dit is een objectief resultaat. De beleving van bitterheid is subjectief. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op hoe je bitterheid in een bier ervaart. Mout, kruiden en ingrediënten als suiker kunnen van grote invloed zijn op de bitterbeleving. Zoetheid tempert bijvoorbeeld de bitterheid. Zo kan een zwaar zoet bier een hoge IBU waarde hebben, terwijl je dat niet zo ervaart omdat de zoetheid grotendeels de smaak bepaalt.

Verschillende gegevens

Het aantal IBU wordt berekend op basis van verschillende gegevens, zoals de kooktijd, de gebruikte hopsoorten en de dichtheid van het brouwsel. De IBU-waarde mag dan een objectief getal zijn. Lang niet altijd komen de waarden op het etiket overeen met de waarden die in laboratoria worden gemeten. Je doet er dan ook goed aan om de getallen op de labels te interpreteren als een indicatie.

Betekenis waardes

Bij omschrijvingen van bierstijlen worden ook de IBU-waardes benoemd. Hier een paar zeer globale voorbeelden, zodat je een idee hebt wat je je bij de verschillende waardes moet voorstellen.  IPA’s hebben soms een IBU hoger dan 60. Bij bockbier ligt dat een stuk lager, vaak zo tussen de 20 – 30 IBU en bij een weizen globaal tussen de 10 – 20 IBU. Over het algemeen kan je de volgende opsomming aanhouden in de bepaling van bitterheid in bieren:

    5 – 20 Zwak bitter
    20 – 30 Licht bitter
    30 – 45 Bitter
    45 – 60 Sterk bitter
    > 60 Zeer bitter

 
Vind je dit soort wetenswaardigheden interessant? Word Bierista! Ga voor je bierdiploma en bestel de Bierista Bieropleiding.