Horeca in Beweging in gesprek met Mark Rutte

1 november 2020
De horeca kan wel wat steun en positiviteit gebruiken. Met dat het in het achterhoofd begonnen horeca-ondernemer Bert van Zijtveld en Alain Schepers van Bierista aan een voettocht van meer dan 200 kilometer richting het Binnenhof in Den Haag. Daar kreeg hun 'pelgrimstocht' de gedroomde ontknoping.

Nadat het nieuws van de tweede loockdown was ingedaald, wilden Bert van Zijtveld en Alain Schepers 'iets' doen. De beide sportievelingen besloten impulsief te lopen van Ruurlo in de Achterhoek naar Den Haag. Onderweg - zo bedachten ze - zouden ze spreken met ondernemers en wetenschappers over wat zij van e situatie vinden, wat ze doen en wat ze aan Mark Rutte en het kabinet zouden meegeven.

Boodschap aan Rutte

Het duo wandelde elke dag twintig kilometer. 's Ochtends 10 en 's middags tien. Tijdens elke etappe lieten zij zich vergezellen door een gast. "Al bij de eerste gast - Joost van Oostrum, burgemeester van Berkelland, bleek deze formule een gouden zet. "Al wandelend praat je net even makkelijker en daardoor kwamen er mooie dingen naar boven. Aan het eind van het gesprek werd een korte videoboodschap opgenomen met een boodschap voor de minister-president", aldus Alain Schepers.

Horeca in Beweging

Het draaiboek, de planning werd onderweg gemaakt. "We zijn gaan lopen zonder dat we veel hadden geregeld. De trein reed en de rails moesten nog worden gelegd. Dat was zeker in het begin een mooi avontuur. We wisten 's ochtends niet waar we 's avonds zouden slapen." Het project 'Horeca in Beweging' raakte vanaf de dag een gevoelige snaar. "We wilden niet dat onze tocht een protestmars zou zijn. Ons doel was de horeca in een positief daglicht stellen en inspiratie bieden voor ondernemers in de moeilijke tijd."

De Librije

Al tijdens de twee dag dook de media op de wandelaars. "Al die publiciteit voor de horeca was heel mooi. We kregen steunbetuigingen uit heel het land. We kregen tientallen slaapplaatsen, maaltijden en kopjes koffie aangeboden. Dat maakte onze planning gelijk een stuk eenvoudiger. Ook dienden zich steeds meer sympathisanten aan die een bijdrage wilden leveren, waaronder niet de minsten. Professor Erik Scherder, PSV-directeur Toon Gerbrands, Peer Swinkels,  CEO van Swinkels Family Brewers, Jonnie en Thérèse Boer van de Librije, acteur Barry Atsma en wijnliefhebber Harold Hamersma haakten aan bij Horeca in Beweging.

Binnenhof

Bert en Alain verzamelden zo in tien dagen tijd meer dan 40 boodschappen voor premier Mark Rutte. Een afspraak was echter nog niet gemaakt. "Op de etappe van Bodegraven naar Gouda kregen we het bericht dat we welkom waren op het Binnenhof en een afspraak konden maken. Dat vonden we stiekem best wel een beetje stoer. Zo konden we dus die nood in de horeca goed onder de aandacht brengen bij Rutte."

Missie geslaagd

Afgelopen woensdag was de dag. Omringd door camera ging het Achterhoekse duo het Binnenhof op. Daar volgde een ontmoeting van ruim een kwartier met Mark Rutte. In de nacht ervoor hebben we samen met een team een compilatie gemaakt van alle interviews en een groot bord met daarop de foto's van alle geïnterviewden inclusief hun boodschap. Dat hebben we 'gepitcht' bij de premier, die één en al oor was." 's Avonds was er een debat in de Tweede Kamer waarin Rutte nog eens refereerde aan het bezoek eerder die dag. Op een positieve manier is de pijn van de horeca bij de beleidsmakers onder de aandacht gebracht. Missie geslaagd.