Hopster Craft Bier Magazine ziet levenslicht

11 december 2019
Nederland is een biermagazine rijker. Hopster is een magazine over craft bier. Onlangs werd in Brouwerij De Werf in Enkhuizen de lancering gevierd.

"Hopster is een magazine voor de (beginnende) bierliefhebber, die verder wil kijken dan een gangbaar pils", stelt Ron Stoop, een van de initiatiefnemers. “Er doen mooie verhalen over Nederlandse craft bieren de ronde. Die vragen erom om opgetekend te worden. Wij doen dat in ons magazine, waarin we brouwers, eigenaren van proeflokalen en bierspeciaalzaken en uiteraard ook de bierliefhebbers zelf, aan het woord laten. Zij vertellen met passie over hun bieren. Verhalen die dorstig maken. Daar mikt Hopster op.”

Kwartaalblad

Hopster is een kwartaalblad. Het wordt nu al gedragen door ruim vijftig partners, waaronder ook Bierista. Het blad is bij deze partners gratis verkrijgbaar. Onder de partners bevinden zich een twintigtal brouwerijen, een tiental proeflokaal en net zo veel bierspeciaalzaken. Collega Bert Hartman stelt trots vast dat het uitgeverij Hop In Media is gelukt om voor de eerste editie al een landelijke dekking te realiseren. “In alle twaalf provincies is er minimaal één plek waar Hopster #1 te vinden is. Uiteraard gaan we er de komende maand hard aan werken om het aantal partners uit te breiden en daarmee ook de plekken waar bierliefhebbers het blad straks kunnen krijgen.”

Liefde voor bier

Dat laatste spreekt brouwer Arjen Post van De Werf aan. “Het maakt dat het blad heel gericht wordt verspreid. Zelf gaan we het bijvoorbeeld gebruiken om enthousiaste gasten persoonlijk te trakteren op een magazine, of bij een rondleiding of bierproeverij. Het is een leuke manier om de mensen wegwijs te maken in het uitgebreide aanbod van de mooie bieren die er in Nederland worden gebrouwen. Het enthousiasme van de mannen van Hopster werkt sowieso aanstekelijk. Ze hebben echt liefde voor het bier,” stelt hij, om er lachend aan toe te voegen: “En dan niet alleen om het zelf te drinken.”

Cover

Victor Brangolo zorgde voor het artwork voor de eerste cover. De (grafisch) ontwerper van brouwerij Oedipus in Amsterdam was ook bij de lancering aanwezig en onthulde tijdens de release-party een bijna twee meter hoge afdruk van de voor - en achterkant van het nieuwe magazine. Ook voor editie 2 is al een vormgever bereid gevonden om een cover te ontwerpen in de stijl van een Nederlandse brouwerij. Het tweede nummer van Hopster verschijnt eind februari.