Grolsch zet grote stap richting klimaatneutraal

28 december 2022
Grolsch besteedt veel aandacht aan duurzaamheid. Net voor het eind van het jaar maakte de bierbrouwerij bekend dat het gebruik maakt van duurzame warmte van afvalverwerkingsbedrijf Twence. Een primeur, want het is het eerste bedrijf dat rechtstreeks duurzame warmte van Twence ontvangt in de vorm van warm water.

Grolsch gebruikt het warme water voor onder andere het opwarmen van pasteurs en spoelmachines. De brouwer zet hiermee opnieuw een grote stap in haar energietransitie ambitie om een klimaatneutrale brouwerij te worden. De warmteleiding werd onlangs feestelijk in gebruik genomen in aanwezigheid van onder andere Andries Heidema, commissaris van de Koning in de provincie Overijssel en burgemeester van Enschede, Roelof Bleker.

Andrei Haret, Managing Director Koninklijke Grolsch: “Door de ingebruikname van de warmteleiding wordt onze CO₂-emissie met 72% gereduceerd - zo’n 5.500 ton per jaar - en zijn wij in staat om in 2022 grotendeels over te schakelen van fossiele energie naar duurzame energie. Maar wat dit project éxtra bijzonder maakt is de circulariteit: het afgekoelde water dat onze brouwerij verlaat, wordt weer gebruikt voor het verwarmen van woningen in Enschede. Bovendien geven we door de komst van de warmteleiding ons biogas een andere bestemming: het wordt opgewerkt naar groen gas dat via het regionale gasnet wordt geleverd aan 700 Twentse huishoudens. Win-win, dus!".