Grolsch Winterkoning fluit voorjaar tegemoet

15 februari 2019
Terwijl buiten de lente zich aandient, presenteert Grolsch de Grolsch Winterkoning. Dit is het eerste bier van 2019 in de reeks Grolsch Proeverij. De Grolsch Winterkoning is een bruinkleurig bier, gebrouwen met vier verschillende moutsoorten en 8% alcohol. Het bijzondere zit 'm in de eikenhouten snippers die aan het bier zijn toegevoegd. Wat voor gevolgen heeft dat voor de smaak.

Loop niet gelijk naar de slijterij om ook een flesje te halen. Dit bier is de komende tijd uitsluitend verkrijgbaar bij een aantal geselecteerde Grolsch horecazaken verdeeld over het land. Om bekend aan het bier te geven is een aantal flesjes afgevuld om te versturen naar de media en influencers in de hoop dat zij berichten over dit bier.

Vier moutsoorten

Het etiketloze fles wordt vergezeld door twee kaartjes. Beide kaartjes bevatten dezelfde informatie met als afzender meesterbrouwer Marc Janssen. Hij schrijft over deze ode aan het winterseizoen. 'Grolsch Winterkoning is gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten, waardoor er een verleidelijk donker bier ontstaat. Door eikenhoutensnippers aan het bier toe te voegen tijdens het brouwen krijgt het bier een intense smaak.'

Hij vervolgt zijn verhaal: 'Voor het proeven komen de geuren van hout en donker fruit je tegemoet. Het bier heeft een rijk mondgevoel, waarin zoete tonen en de warme houtsmaak een mooi contrast vormen met de koude winter.' Nou, als je dit leest, dan loopt het water je in de mond, toch. Tijd om het bier zelf maar eens te proeven.

Heel fijntjes

Bij het inschenken zie je gelijk die mooie diepbruine kleur. Op het bier vormt zich een bruin gekleurde schuimkraag. Die is niet groot en zakt ook vrij snel in. Het bier is niet helder, een beetje mistig en heeft een ietwat rode gloed. De geur doet mij gelijk denken aan karamel en toffee. Wat gebrande mout, gedroogd fruit. Waar is die typische houtgeur? Die is er wel degelijk, maar heel subtiel. Een lichte houtgeur en een ietsiepietsie vanille.

Tijd voor een slok. Net als in de geur proef je gelijk die zoetheid. Karamel, toffee, gedroogd fruit en een hint van chocolade. Heel fijntjes proef je de houttonen door die zoete smaken heen. Heel mooi, heel subtiel. Door die subtiliteit is het bier voor een brede groep bierliefhebbers toegankelijk. Voor mij persoonlijk had het hout wat meer op de voorgrond gemogen.

Rondbuikig

Voor een bier met de naam Winterkoning had ik een dikbuikig bier verwacht, een stevig bier met een volle body en verwarmende alcoholische tonen. Bij nader inzien had ik beter moeten weten. Zo heeft Marc Janssen dit bier duidelijk niet bedoeld. Het is meer een stijl dubbel dan het veel zwaardere quadrupelachtige bier dat ik in eerste instantie had verwacht. Maar met 8% heeft de Grolsch Winterkoning zeker een goede body en mede dankzij het hout ook complexiteit. Zakt de temperatuur beneden de - 20, dan is een zwaarder bier een aanrader. Met de bescheiden nachtvorstjes richting het voorjaar en overdag die zonnestralen die steeds meer aan kracht winnen is deze Winterkoning een heel fijn bier om de overgang van winter naar de lente te vieren.