Grolsch Hoop versus Grolsch Frisbittere IPA

9 mei 2021
Grolsch heeft een nieuw bier uitgebracht in de Proeverij-serie. Grolsch Hoop is het eerste in een serie van vier die dit jaar wordt uitgebracht. Naast Grolsch Hoop mag je dit jaar Grolsch Liefde, Grolsch Geluk en Grolsch Geloof verwachten. Grolsch Hoop is een IPA en die hebben we geproefd naast de Frisbittere IPA uit het vaste assortiment van de brouwer uit Twente.

Grolsch Hoop is door brouwer Marc Janssen gedoopt tot een Lente IPA. Er is veel hop gebruikt, die zorgen voor frisse, fruitige tonen. Behalve de vier basisingredi├źnten zijn er gember en lindebloesem toegevoegd. Die melange moet je dat sprankelende lentegevoel bezorgen. We zijn benieuwd en maken de iconische groene beugelfles met een fikse 'Plop' open.

Lindebloesem

Bij het inschenken van het goudgele bier vormt zich gelijk een mooie witte schuimkraag. In de neus pik je gelijk de fruitige hoparoma's op. De lindebloesem zorgt voor een vriendelijke, bloemige geur. Heel subtiel, zacht, bijna lief. Bij de eerste slok proef je direct terug wat je eerder al hebt geroken. Neem je nog een slok en je laat wat zuurstof in je mond, dan komt onmiddellijk de gember naar voren. Die geeft een prikkelende, kruidige sensatie zonder te overdrijven. Zowel de lindebloesem als de gember zijn duidelijk herkenbaar zonder te overheersen.

Grolsch Frisbittere IPA

Nu willen we natuurlijk weten hoe Grolsch Hoop zich verhoudt tot die andere IPA, de Grolsch Frisbittere IPA. Dit bier is een groot succes en wordt door velen gewaardeerd om zijn uitgesproken smaak. Bierista geven dit bier gemiddeld een 7,4. Bij het inschenken valt op dat de kleur van beide bieren redelijk gelijk opgaan. Zet je ze echt pal naast elkaar dan zie je dat de Grolsch Frisbittere IPA een tikkeltje donkerder en troebeler is.

Tropisch fruit

Qua alcohol ontlopen beide bieren elkaar ook niet veel. Grolsch Frisbittere IPA heeft met 5,5% slechts een half procentje minder alcohol dan het bier in de beugelfles. De geur van beide bieren is echt totaal verschillend. De Grolsch Frisbittere IPA heeft zoete fruitige tonen, die doen denken aan rijp tropisch fruit. Ook vind je wat zoete moutige tonen terug in de neus, maar het tropisch fruit staat toch echt wel op de voorgrond

Bittere afdronk

De smaak van Grolsch Frisbittere IPA is flink krachtiger dan die van Grolsch Hoop. Door beide bieren naast elkaar te proeven, snap ik de beschrijving van het sprankelende lentegevoel een stuk beter. Vooral de lindebloesem geeft dat voorjaarskarakter. Ja, het bier heeft bitterheid vanuit de hop, maar dominant is het zeker niet. Hoe anders is dat bij de Frisbittere IPA. Je proeft het fruit afkomstig vanuit de hop. Die fruitige aroma's steunen op een basis van zoete mout. Dan slik je het bier door en dan komt er een ferme bitterheid opzetten. Die was me bij eerdere productconfrontaties niet zo opgevallen. Nu - naast Grolsch Hoop - is goed te proeven hoe bitter deze IPA uit de standaardrange van Grolsch feitelijk is.

Verkrijgbaarheid

Grolsch Hoop is een eenmalig gebrouwen bier. Het bier is in een kleine hoeveelheid gebrouwen in de Proefbrouwerij van Grolsch. Het bier is verkrijgbaar in de horeca, bij de aangesloten Proeverij-zaken. In de winkel is di bier exclusief verkrijgbaar bij Mitra Slijterijen. Grolsch Frisbittere IPA zit in het vaste assortiment van Grolsch en is breed verkrijgbaar in slijterij en supermarkt.