Groenlo ziet zwart van de De Groens

29 mei 2019
De Achterhoekse stad Groenlo is de bakermat van Grolsch. Hier schonk Theo de Groen de wereld bijna 125 jaar de beugelfles. Zo'n 180 nazaten van Theo kwamen dit weekend bijeen in Villa Adriana, een locatie met historie.

Het was een bijzondere familie-reünie op een bijzondere plek. Villa Adriana is namelijk de voormalige directeurswoning van de inmiddels uit de Achterhoek verdwenen Grolsch brouwerij. Veel van de nazaten bewaren warme herinneringen aan deze statige villa. De laatste jaren deed de villa dienst als advocatenkantoor, maar sinds een jaar of twee is het pand weer in handen van de familie Groen. Het is tegenwoordig het horecadeel behorend bij brouwerij Brouwersnös, de craft bierbrouwerij van de neven Frans en Andries de Groen.

Brouwersnest

Het was een warm weerzien voor de familieleden. Hun hart ging sneller slaan toen zij met eigen ogen zagen hoe er weer bier werd gebrouwen op deze historische locatie diep in de Achterhoek. Ruim een jaar geleden was de cirkel rond met de opening van Brouwersnös (Brouwersnest op z'n Achterhoeks).

Anderson Valley

Grolsch zag het levenslicht in 1615 in Groenlo. In 1895 kocht Theo de Groen de bierbrouwerij. Hij introduceerde de beugelfles en bouwde de activiteiten uit. In 2008 werd Grolsch verkocht aan SABMiller voor meer dan 800 miljoen euro. Met de verkoop was de rol van de familie De Groen uitgespeeld. Sommige familieleden hebben bier in de aderen en bleven actief in het bier. Frans en Andries de Groen investeerden in onder meer Anderson Valley, Brouwerij Wilderen, Mouterij The Swaen en Insel Brauerei Rügen.

Brouwersnös

Een aantal jaren terug ging het balletje rollen in Groenlo, de stad waar Grolsch ooit begon. De plannen van Frans en Andries werden met gejuich ontvangen door zowel de bevolking als door de gemeente. Dat leidde in mei 2018 tot de officiële opening van Brouwersnös, een zeer bewust gekozen naam. De familie De Groen keerde weer terug op het oude nest. Dat gaf deze bijzondere familie-reünie een extra dimensie.
Blockimage bimage 1280