Gebrouwen door Vrouwen wil internationaal doorbreken

7 juni 2020
Van je hobby je werk maken, het is de zussen Do en Tessel de Heij gelukt. De brouwers van Gebrouwen door Vrouwen zien hun wensen een voor een in vervulling gaan: eigen gebrouwen bier en een boek over hoe het allemaal begon. Wat rest is de wens een internationale versie van Gebrouwen voor Vrouwen op te zetten.


Ze begonnen met het brouwen van bier in hun keukentje in Amsterdam. Puur voor zichzelf. Vrienden waren er razend enthousiast over en tegenwoordig staat er vijfhonderd vierkante meter aan bier in een opslag, hebben ze een eigen kantoor dat wordt gerund door dertien man en wordt het bier naar geexpoteerd en ligt het in ruim zevenhonderd supermarkten. Het kan verkeren.

Loonbrouwen

Een eigen brouwerij hebben ze niet, maar natuurlijk hebben ze daar wel over nagedacht, maar ze zijn tevreden over het loonbrouwen. "De kwaliteit van ons bier is goed en de samenwerking met de loonbrouwerijen verloopt soepel", schrijft Do in haar boek, "door deze samenwerking worden we ook creatiever en leren we veel. Qua focus, energie en kennis is het nu niet haalbaar voor ons om een eigen brouwerij op te zetten." 

Overall

Een brouwerij onderhouden is simpelweg veel werk, vult Tessel haar zus aan. Ze ziet zichzelf niet de hele dag in een overall rondlopen en de technicus uithangen. "Er kan een hoop kapotgaan en de kwaliteit van de bieren bewaken is erg moeilijk. Het is een romantisch idee maar in feite ga je een fabriek bouwen."

Gember Goud

Gember Goud, Tricky Tripel, Bloesem Blond en Gin Weizen het zijn een paar bieren die uit de koker van Gebrouwen voor Vrouwen komt. De Gin Weizer is favoriet van Do, en de Gember Goud is momenteel Tessels favoriet. Als het kersverse bier uit de tanks komt, vinden ze het altijd weer spannend wat men ervan vindt. "De mening van anderen als we bier net hebben uitgebracht, komt altijd hard binnen. Maar omdat we het toch willen weten vragen aan het begin heel veel rond wat onze bierliefhebbers ervan vinden. Of ze het lekker vinden zien we ook aan de doorloop van de verkoop en online reviews. De receptuur kan altijd worden aangepast, zoals we dat bijvoorbeeld hebben gedaan bij Gember Goud."

Internationaal

Natuurlijk zijn er bedrijven die de brouwerij van de zussen zouden willen opkopen, maar no way dat dat gebeurt. De zussen willen er voorlopig zelf mee doorgaan, want zo zeggen ze, zodra je de boel verkoopt is het onvermijdelijk dat je naar een baas moet luisteren en dat is wel het laatste wat ze willen. Do: "Ik vind het superleuk om voor Gebrouwen voor Vrouwen te werken en wil daar nog wel even mee doorgaan. Ik zou dan graag een internationale versie van Gebrouwen voor Vrouwen opzetten. Want internationaal bestaat er nog geen biermerk dat zich profileert als Gebrouwen voor Vrouwen. Maar dan moet er eerst een goede vertaling van onze merknaam komen. Daar zijn we nog niet uit."