Fluitje van een cent kost straks 10 euro

22 juni 2022
Bier wordt duurder. Deze week kondigde Heineken aan de prijzen met 5,8% te verhogen. Dat is al de tweede prijsverhoging van de brouwer dit jaar. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de andere grote brouwers dit voorbeeld volgen. Wij - de bierconsument - krijgen deze prijsverhoging op ons bordje. Het spreekwoordelijke fluitje van een cent gaat straks misschien wel 10 euro kosten.

Prijsverhogingen, ze zijn aan de orde van de dag. Alles lijkt duurder te worden door de extreem hoge inflatie. Wij, de consument, krijgen de rekening gepresenteerd. En diezelfde consument ziet kwartaal na kwartaal dat Heineken astronomische winsten maakt. En Charlene de Carvalho-Heineken behoeft als lijstaanvoerder van de Quote500 ook geen meelij, althans niet op financieel gebied. Met dat in het achterhoofd voelt het voor steeds meer bierdrinkers niet lekker om de zuurverdiende centen naar de Heineken-zee te dragen.

Mopperen

De bierprijs houdt de gemoederen altijd al bezig. Elk jaar kondigen de brouwers prijsverhogingen aan, die keer op keer na wat licht gemor 'vrolijk' geaccepteerd worden. Is dat deze keer anders? Het lijkt er niet op. Op de grote nieuwssites wordt door bezoekers weliswaar flink wat kritiek geuit. Maar Heineken weet ook, morgen mopperen diezelfde mensen weer ergens anders over. Ook Horeca Nederland laat zich voor de vorm wel horen, maar daar blijft het waarschijnlijk ook deze keer weer bij. Want, tja, de oorlog in Oekraïne ... Alles wordt duurder. Dat geldt zeker voor gerst en dus is het logisch dat ook bier duurder wordt.

Heineken-boycot

Een Heineken-boycot, zoals in reacties op het nieuws wordt geopperd, zou dat helpen? Als een groot deel van bierdrinkend Nederland Heineken zou laten staan, zou het mogelijk een effect kunnen hebben. Maar dat gebeurt niet, want de bierdrinkers maken maar lastig een vuist. En nu Heineken de prijzen heeft durven te verhogen, kun je wachten op de concurrentie. En wie moet je dan nog boycotten en wie niet?

Lokale brouwers

Is dit het moment waarop nog meer bierdrinkers overstappen op craft bier van de onafhankelijke brouwers? Dat zou kunnen. Als je dan toch geld moet uitgeven aan een glas bier, dan heeft een kleine lokale brouwer voor velen de voorkeur boven de grote bierconcerns. De vraag die rijst is wanneer de rek er echt uit is bij de bierconsument. Wanneer laten wij als bierdrinkers ons biertje echt staan, omdat we het te duur vinden? Dat punt komt meer en meer in zicht, maar vooralsnog lijkt die grens nog niet bereikt.

Prijsverlaging

Is het denkbaar dat bier in prijs wordt verlaagd als de grondstofprijzen in de toekomst normaliseren? Dat lijkt onwaarschijnlijk, want aandeelhouders houden niet van afname van winsten. Als jij in goede tijden een salarisverhoging hebt ontvangen, lever je die toch ook niet in als het even wat minder gaat met je werkgever? De inflatie zal niet van vandaag op morgen verdwijnen. Dus dat fluitje van een cent kan binnen afzienbare tijd zo maar tien euro gaan kosten. Zou tegen die tijd de overheid overwegen om de accijns op bier te verlagen?