Een vorstelijk bier met royaal veel hop

20 januari 2022

Het is al weer even geleden, maar als je in Gulpen ‘Koningin Maxima’ zegt, beginnen ze spontaan anekdotes te vertellen. Afgelopen najaar was Maxima op werkbezoek in Gulpen en hielp zij de brouwers van Gulpener met het brouwen van een bijzonder bier.

Dit koninklijke bier - Gulpener Hazy IPA met Maximale Hop - is volop verkrijgbaar. De koningin verzorgde onder het toeziend oog van de Gulpener-familie de hopgift. Er werd verse hop gebruikt voor de dryhopping. Verse hop, die de koningin even daarvoor zelf had geplukt.  

Het brouwen van bier met verse hop is al een bijzonderheid. Als deze hop dan ook nog door de koninklijke handen van Maxima is gegaan, mag je wel spreken van een uniek bier. Bij Bierista hebben we een fles op tafel staan en we zijn best benieuwd of dit bier ook daadwerkelijk een royale smaak heeft.

Stijlvol plaatje

Het plaatje ziet er in ieder geval goed uit. De fles van 75cl zit in een prachtige verpakking. Koninklijk blauw met een oranje band en gouden accenten. Hoe stijlvol wil je het hebben. De fles is afgesloten met een kurk met daaromheen een muselet. Dat ziet er een stuk beter uit dan een platte kroonkurk op zo’n mooie fles.

Een mooie verpakking is één. Het gaat natuurlijk om de inhoud. Dus gaat de kurk uit de fles. We schenken een donkergeel bier in het glas. Het bier is zeer troebel en heeft een witte schuimkraag, die wat snel inzakt. Wat opvalt is dat de groene hopgeuren je al tegemoet komen bij het inschenken. Dat belooft wat!

Frisse hopsmaken

Dit bijzondere - eenmalige - bier is een Hazy IPA. Dan kun je een troebel bier verwachten met een duidelijk hopkarakter. De hopgeuren stijgen op uit het glas en prikkelen de neus. Je wilt gelijk een slok nemen. Bij het nemen van de slok valt het direct op, dat dit een bier is met flink wat alcohol. Het bier vult echt de mond en heeft een licht verwarmend effect. Na het doorslikken van die eerste slok heb je gelijk die frisse hopsmaken te pakken.

Behalve de royale hopgift door koningin Maxima heeft brouwmeester Bas Jacob mandarijn en citroen toegevoegd. Deze combinatie zorgt voor een karaktervol bier, waarin je bij elke slok een nieuwe ontdekking doet. De slokken om tot een goede smaakomschrijving te komen, volgen elkaar snel op. Dat zorgt ervoor dat de alcohol zich laat voelen. Gulpener Hazy IPA met Maximale Hop heeft liefst 8,5% alcohol.

Verkrijgbaarheid

Deze Hazy IPA van Gulpener met een koninklijke touch is echt een bijzonder bier geworden. Je kunt het bier bestellen in de webshop van Gulpener. Met 18,25 op het prijskaartje mag je spreken van een vorstelijke prijs. Maar ach, doe eens gek en verwen je zelf een keer met een mooi bierpakket uit de Limburgse heuvelen. Met dit bier in de koeling ben je echt de koning. Over de koning gesproken, hij zal vast al geproefd hebben. Een proefnotitie op Bierista van zijn hand hebben we nog niet mogen ontdekken. Wel zien we een positieve reactie van ene W.A. van Buuren vanaf een zonnig Grieks strand.