Drie keer Twee Vingers op de proeftafel

16 juli 2020
Als je tegen een bierliefhebber 'twee vingers' zegt, weet-ie gelijk dat je het hebt over de schuimkraag. Bij veel bieren is een schuimkraag van twee vingers perfect. Stoer als je je brouwerij Twee Vingers noemt. Sjors Steenbergen deed het. Bijna een jaar geleden begon hij aan zijn bieravontuur.

Een echte liefhebber. Dat is  de jonge Sjors Steenbergen. In augustus 2019 begon hij zijn eigen Brouwerij Twee Vingers. Met succes, want het bier is op steeds meer plekken te koop, zoals bij Mitra en Gall&Gall. Luuk Limpens is verantwoordelijk voor social media. Meer naamsbekendheid en verdere groei is het streven. Dus stuurden de heren een bierpakket op naar Bierista in de hoop dat er aandacht aan zou worden besteed. En dat doen we natuurlijk graag!

Verrekte Mango

In ons pakket troffen we drie bieren aan: Verrekte Mango, Blond en de Tripel. We hebben eerst de Twee Vingers Verrekte Mango geproefd, een bier met mango en passievrucht. Bij het inschenken valt gelijk op hoe troebel het bier is. Donkergeel, zeer troebel en met een bescheiden inzakkende schuimkraag. Ondanks het enthousiaste inschenken haalden we de 'twee vingers' niet. In het aroma komt het tropische fruit duidelijk terug. Met 5% alcohol en die fruitige aroma's is dit een prima dorstlesser als je van fruitige bieren houdt.

Kruidig

Twee Vingers Blond is een heel stuk helderder. Het bier is goudgeel en heeft een bescheiden inzakkende schuimkraag. In de geur komt de mout sterk naar voren. Bovendien ruik je wat kruidige aroma's, waardoor de associaties opkomen van hooi en stro. Onder deze wat zoete moutige oppervlakte piept af en toe een vleugje fruit omhoog. Geel fruit. Een rijpe abrikoos steekt dan even z'n kop op. De Blond heeft 6% en is best een aangenaam bier.

Het klapstuk

Het klapstuk van de mini-proeverij is de Twee Vingers Tripel, een bier van liefst 8%. De kleur is donkergoud en ook hier komt de schuimkraag niet in de buurt van de twee vingers, ook niet als we het bier wild inschenken. De geur en smaak zijn erg zoet. Je proeft mierzoete karamelblokken, butterscotch en alcohol. Op het etiket staan sinaasappel en koriander vermeld, maar die vind ik er niet in terug. Als de sinaasappel de zoetheid had gebroken was er een spannender bier ontstaan. Minder zoetheid, meer fruitigheid en bittere afdronk hadden de naam Tripel meer  eer aangedaan.

Zomerse dorstlesser

Brouwerij Twee Vingers beschikt (nog) niet over eigen ketels. Het bier wordt vooralsnog elders gebrouwen. De Verrekte Mango is een prima bier, maar je moet wel van mango en passievrucht houden. Koud gedronken is dit een prima zomerse dorstlesser. Twee Vingers Tripel is erg zoet; te zoet naar mijn smaak. Wat meer frisse fruitigheid en wat meer bitterheid brengen deze Tripel meer in balans. Twee Vingers Blond is de winnaar van deze proeverij. Gewoon, een degelijke Blond.