Craft brouwerijen in de problemen

21 april 2020
Craft bierbrouwerijen zien door de corona-crisis soms tot wel 90% van hun omzet wegvallen. Tot dusver kunnen de brouwerijen geen beroep doen op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Hierdoor pakken zich steeds meer donkere wolken samen boven steeds meer Nederlandse craft brouwerijen.

De branche-vereniging van Nederlandse craft bierbrouwers Craft deed onderzoek onder haar leden. In de periode van 11 tot en met 19 april vulden 106 brouwerijen een vragenlijst in. Daaruit bleek dat, als de huidige situatie drie tot zes maanden aanhoudt, 60% van de brouwers vreest voor de continuïteit van hun bedrijf.

Werkgelegenheid

De cijfers zijn onthutsend. Bijna de helft van de brouwerijen geeft aan dat de crisis gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. Dat kan ook bijna niet anders als je ziet dan meer dan de helft van de bouwerijen hooguit 20% van de omzet genereert die ze onder normale omstandigheden zouden doen. Een derde van alle respondenten geeft aan zelfs 90% of meer omzetdaling te zien. Dat met deze gigantische omzetdalingen 'slechts' bijna de helft gevolgen vreest voor de werkgelegenheid heeft te maken met het feit dat veel kleine brouwerijen eenmanszaken of parttime projecten zijn. Zij hebben dus überhaupt geen personeel in dienst.

Lichtpuntje

Een heel klein lichtpuntje is dat 90% van de brouwers de verkoop aan particulieren ziet stijgen. Dit komt vooral door allerlei nieuwe initiatieven die worden ontplooid en gericht zijn op de consument. De sluiting van de horeca heeft dus een enorme impact op de kleine brouwers. Ook de afgelasting van de festivals scheelt menig bouwer veel inkomsten. Zonder extra steun ziet het er voor veel brouwers somber uit. Hopelijk is dit onderzoek van Craft voor de overheid reden om brouwers toch toegang te geven tot de TOGS. En hopelijk overwinnen we het virus snel en kunnen we langzaam maar zeker het normale leven weer oppakken. Als bierliefhebbers kunnen we voorlopig ons steentje bijdragen door veel bier te kopen direct bij brouwers.