Chille Groene Buizerd maakt vliegende start

5 juni 2020

Toen Gijs Jolink van de Feestfabriek bij Bronckhorster Brewing Company kwam en vroeg wat de brouwers ervan vonden om een cannabisbier te brouwen, moesten Raymon Gammage en zijn vader Steve zich even achter de oren krabben. Ze namen de uitdaging aan en dat er op die prachtige tweede pinksterdag 1170 flessen Groene Buizerd werd weggezet, hadden ze nooit kunnen bedenken. "Hoe en wat weten we nog niet, maar dat het een vervolg krijgt, staat vast."

Een paar maanden terug stuiterde Jolink de Bronckhorster brouwerij in het Achterhoekse Rha binnen en wond er geen doekjes om: een bier met hennep erin, was dat niet het perfecte bier voor het Festival Mañana Mañana? "We twijfelden of het wel bij ons paste om hennepbier te brouwen. Maar toch waren we ook getriggerd door het enthousiasme van Gijs en onderzochten hoe we op een legale manier dit bier konden brouwen." 

Schuimkraag

Want wie denkt dat je zo stoned als een garnaal van de Groene Buizerd wordt, heeft het mis. In plaats van hop is er hennepzaad en de jonge blaadjes van de hennepplant toegevoegd en het uit de weetplanten gewonnen cannabidol (CBD). Deze medicinale olie wordt soms voorgeschreven voor mensen met ADHD, parkinson of reumatische klachten. "In plaats van de CBD op oliebasis hebben wij CBD-olie op waterbasis toegevoegd. Ook om te voorkomen dat de schuimkraag van de Groene Buizerd zou inzakken. Op duizend liter bier is veertig milliliter CBD toegevoegd, dat is te verwaarlozen, maar genoeg om een een bijzondere twist aan het bier te geven."

Festivalbier

Dat de Groene Buizerd zich prima thuis zo voelen op het Mañana Mañana, daarvan waren Gijs en Steve overtuigd. "Het festival is relaxed en voor iedereen toegankelijk. Zelfs gezinnen komen erop af. Dat kan ook omdat het er gemoedelijk, fijn en veilig is. En ja er wordt ook zo hier en daar een joint gerookt, dus het hennepbier past er prima."

Proefvaatje

Het cancelen van het festival vroeg om een andere lancering dan de brouwers en Gijs voor ogen hadden. "Tijdens het brouwproces kwam Gijs regelmatig langs om te proeven en toen het zover was, hebben we een klein vaatje getapt om het samen met het personeel te proeven." De smaak noemt Raymon verrassend. "Het is een eigenaardig bier. Een pilsje van vijf procent. De eerste slok is heel fris en de afdronk bijzonder want die is grassig. Daar proef je de hennep."

Smoke-café

De Groene Buizerd heeft een prima landing gemaakt; Raymon heeft louter positieve reacties gekregen. "Het is een bier om te delen, zoals je op een festival zou doen. Mensen zijn positief over de smaak en vinden het een bijzonder bier." De uitbater van smoke-cafés in Amsterdam heeft al gevraagd of er voor zijn zaak kan worden gebrouwen. "Dat past prima in zijn café. We gaan nu samen met de Feestfabriek kijken hoe we het verder kunnen ontwikkelen en hoe we de Groene Buizerd in de markt kunnen positioneren. Maar dat we ermee aan de slag gaan, staat als een paal boven water."