Cenosillicafobie, je zult het maar hebben

Cenosillicafobie, je zult het maar hebben. Het is een gevoel dat elke bierliefhebber wel zal herkennen, maar als je gaat hyperventileren en het koude zweet je uitbreekt als je bierglas leeg is, dan kun je zeggen: "Ik heb cenosillicafobie!".

Dit klinkt misschien als een grapje. En zo is het hier misschien ook wel bedoeld. Weet echter dat dit een serieuze aandoening is, die net als bijvoorbeeld smetvrees of pleinvrees, serieuze consequenties kan hebben voor de persoon in kwestie.

Cenosillicafobie

Als je lijdt aan cenosillicafobie dan ben je bevreesd voor een leeg bierglas. Wie is dat nou niet, zou je zeggen? Mensen die deze fobie hebben, kunnen gaan hyperventileren, krijgen hartkloppingen en beginnen te zweten. Het heeft wel wat van een hartaanval weg, alleen zijn de lichamelijke gevolgen van de fobie minder erg. Bij deze aandoening mag je jezelf natuurlijk wel afvragen of je wel zo'n gezonde relatie hebt met je geliefde drank.

Grieks

De term cenosillicafobie klinkt heel serieus, maar je gaat het niet terugvinden in medische encyclopedieën. Het woord is samengesteld uit 'cenos' het Griekse woord voor 'leeg', 'sillicum', het belangrijkste ingrediënt voor het maken van glas en 'phobia', Grieks voor 'angst'.