Kordaat Pils van Lidl komt nièt van Brouwerij Kordaat

1 april 2020

Zit je op zondagavond rustig tv te kijken, zie je ineens een bierreclame van Lidl voorbij komen. De supermarkt lanceert een nieuw pilsener: Kordaat Premium Pilsener. “Kordaat?! Dat is de naam van mijn brouwerij!”, dacht bierbrouwer Milan. “Zondagavond zag ik al veel verkeer langskomen op mijn Facebook-pagina. Sinds die tijd heb ik al heel wat reacties gekregen.”

Door Alain Schepers

Daadkrachtig, moedig, kordaat

Wat is er precies aan de hand? In 2016 startte Milan zijn brouwerij in Roermond, Brouwerij Kordaat. “De naam is heel bewust gekozen. Ik heb namelijk een achtergrond in defensie en kordaat staat voor daadkrachtig, voor moedig. Over deze naam is best lang nagedacht”, aldus Milan.

“Mijn doel was om een grote professionele brouwerij op te starten, waar ik veteranen met bijvoorbeeld een PTSS-syndroom weer aan werk zou kunnen helpen.” Een combinatie van zijn passie voor bier en defensie, dat na zijn loopbaan nog altijd een bijzonder plekje in zijn hart heeft gehouden.

Alles goed geregeld

Milan kreeg een droombaan en zijn plannen met Brouwerij Kordaat verdwenen naar de achtergrond. “Tijdens de opbouw van de brouwerij had ik alles goed geregeld. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een accijnsvergunning, enzovoorts. Toen mijn plannen door mijn nieuwe baan op een lager pitje kwam te staan heb ik me laten uitschrijven”, vertelt Milan.

Milan heeft echter nog wel wat activiteiten onder de naam van Brouwerij Kordaat. “Die naam is me lief en wil ik graag houden, zoals je zult begrijpen.” Verbaasd was hij dan ook toen hij zondag de reclame van Lidl zag. “Lidl heeft geen contact met me opgenomen. Ik heb niks van ze gehoord. Het was een verrassing voor mij.”

Kom maar op met dat gesprek

Wat gaat hij nu doen? Zijn naam claimen, desnoods tot aan de rechter? “Craft (de belangenvereniging van craft-brouwers, AS) heeft me al benaderd. Zij willen helpen. Op dit moment weet ik nog niet precies wat ik ga doen. Nogmaals, ik wil de naam Brouwerij Kordaat graag blijven gebruiken. Dus ja, ik sta zeker open voor een gesprek met Lidl. Ik ben wel nieuwsgierig hoe ze hier tegenover staan. En ik ben ook vooral erg nieuwsgierig hoe ze aan de naam zijn gekomen!”

Swinkels Family Brewers (Bavaria)

Een ding weten we nu zeker: Kordaat Pils van Lidl wordt niet gebrouwen door Brouwerij Kordaat. Waar wel? Dat was een mysterie. Inmiddels weten we dat onze vermoedens juist waren. Kordaat wordt gebrouwen bij Swinkels Family Brewers (Bavaria), zo bevestigt Christine Braun, woordvoerster van Lidl.

Reactie Lidl

Naar aanleiding van dit bericht, belt Christine Braun, woordvoerster van Lidl met de redactie van Bierista. Ze betreurt de commotie rondom de naam. “Lidl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de naam ‘Kordaat’ te gebruiken. Dat mag je ook van een groot bedrijf als Lidl verwachten. We kregen overal groen licht. Vervolgens hebben we de naam als merk geregistreerd.” Braun snapt het gevoel van Milan en laat weten dat hij welkom is voor een gesprek.