Brothers in Law - New England IPA op de proeftafel

25 januari 2022

Op zoek naar smaakvolle bieren struinen we - bijna dagelijks - langs slijterijen en supermarkten. In deze serie gaan we voor bieren die in heel Nederland te koop zijn. Mocht de omschrijving van dit bier je aanspreken, dan kun je terecht bij een verkooppunt bij jou in de buurt. Voor dit artikel pikten we Brothers in Law - New England IPA uit het schap. Gekocht bij supermarkt Coop voor € 2,19.

Brothers in Law is de brouwerij van de zwagers Tim, Tim en Felix. Zij houden wel van een experimentje, waarbij ze toch ook altijd wel de grenzen van de bierstijl respecteren. Bij Brothers in Law - New England IPA verwachten we een mild, niet bitter bier met een boel fruitaroma’s.

Het bier met 6% alcohol is afgevuld in een fles. Steeds meer brouwers stappen over op blik, zeker bij hoppige bieren. Brothers in Law (nog) niet. Op de fles probeer ik te ontdekken wanneer het bier is afgevuld. Op het label zie ik het nergens staan. In het half donker ontwaar ik wat cijfers en letters geprint op de hals van de fles. Daar staat een tht-datum: 10-2022.

Bij het inschenken komt een diepgeel , licht oranje bier tevoorschijn. Een romige witte schuimkraag vult het glas. Bij het inschenken ruik je al de fruitige hopgeuren. Dat doet me spontaan het water in de mond lopen. 

Het bier is gebrouwen met verschillende soorten hop van over de hele wereld. Er is Duitse hop gebruikt en hop uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Welke hopsoorten precies wordt niet vermeld. De neus zit vol met zacht, volle, zoete aroma’s van tropisch fruit. Denk bijvoorbeeld aan ananas en passievrucht.

Met zoveel aantrekkelijke aroma’s wil je niet te lang wachten met proeven. Een flinke teug geeft ook de hoparoma’s in de smaak, die we ook in de neus al hadden. Veel tropisch fruit. Bitterheid heeft dit bier nauwelijks (7 IBU). De nasmaak is fruitig en verdwijnt na een paar seconden.

Het is niet alleen fruit wat hier de klok slaat. Ik proef ook duidelijk het graan. In dit bier is gerstemout, tarwe en haver verwerkt. Dat moutige karakter houdt het bier in balans, zodat het niet een complete geparfumeerde fruitbom wordt.

Bierista’s zijn ook erg positief over Brothers in Law - New England IPA. Zij geven het bier gemiddeld een 7,6, waarbij in vrijwel elke smaakomschrijving de heerlijke fruitaroma’s worden genoemd.

Ik kan me helemaal vinden in ‘Law 17’ op de fles: “Cause without exploring there’s never a new (beer) discovery”. Blijf proberen, blijf proeven en inspireer met jouw proefnotities op Bierista al die tienduizenden bierliefhebbers die hier regelmatig langskomen.