BrewDog Basic Shake - Een bier om zonnestralen met te vangen

28 februari 2022

In de supermarkt trekt een rij blikjes van BrewDog de aandacht. We gaan er een uitkiezen, want ervaring leert dat een bier van BrewDog zelden tot nooit teleurstelt. Voor slechts € 2,29 nemen we deze keer de BrewDog Basic Shake mee.

Het rijtje BrewDog bieren in de supermarkt wordt groter en groter. BrewDog Punk IPA is een klassieker en daar maar je BrewDog Hazy Jane en BrewDog Elvis Juice ook toe scharen. BrewDog Basic Shake dronken we nog niet eerder, dus die ging in het mandje.

Op het beigekleurige blikje lezen we dat BrewDog Basic Shake een Milkshake IPA is. Dan verwacht je een bier met veel hoparoma’s en een zacht, mild gevoel. Ondanks het hopkarakter van dit bier is een ferme bitterheid in de nasmaak niet verwachten. En met 4,7% heeft dit bier minder alcohol dan het gemiddelde pilsje.

Stevige schuimkraag

Bij het inschenken vult het goudgele bier het Bierista-proefglas. Het bier is troebel, maar dusdanig dat je - heel beperkt weliswaar - door het bier in het glas kunt kijken. Opvallend is ook de prachtige volle schuimkraag met een kleine bellen. Die kroon blijft lang en fier overeind.

Fruitstal

Conform verwachting stuiven de hoparoma’s het glas uit. De halve fruitstal passeert de revue bij het opnoemen van de soorten die je neus prikkelen. Zoet fruit, zoals kiwi en rijpe meloen, maar ook citrusgeuren, zoals citroen komen voorbij. En is dat niet een vleugje lychee?

Is de smaak net zo fruitig? Jazeker. Ook hier kom je de genoemde fruitsoorten weer tegen. In de smaak gaat het wat meer dan in de neus richting het citrusfruit. Het zoete tropische fruit lijkt zich wat meer te verstoppen.

Doordrinkbaarheid

Dankzij de halve en lactose heeft dit bier een zacht en vol mondgevoel. Qua smaak, aroma’s en mondgevoel klopt dit bier. Geen rare uitschieters, geen rauwe rafelrandjes. Een heerlijk fris, soepel bier met een uitstekende doordrinkbaarheid. Een heerlijk bier om de eerste zonnestralen mee te vangen.

Bierista Bieropleiding

Ook de bierkenners uit de Bierista Community weten dit soepele bier wel te waarderen. Een 7,3 krijgt dit bier gemiddeld toebedeeld. Wil jij ook je invloed uitoefenen op de waarderingen van de bieren op Bierista? Maak dan een account en begin met het schrijven van proefnotities. Je bouwt al snel je eigen smaakbibliotheek op. Het schrijven en praten over bier inclusief het maken van proefnotities wordt nog leuker met de kennis van de Bierista Bieropleiding. Heb jij nog geen officieel bierdiploma? Begin dan vandaag nog aan de Bierista Bieropleiding, de leukste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland.