Wat is er aan de hand met het Pint Bokbierfestival?

7 februari 2019
Wat is er aan de hand met het PINT Bokbierfestival, dat elk jaar eind oktober in Amsterdam wordt gehouden? De laatste jaren rommelde het al flink rond de organisatie. Nu lijkt het doek definitief gevallen voor het ooit zo succesvolle festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Uiteraard hebben we geprobeerd de organisatie te spreken om een reactie te geven. Dat is tot op dit moment niet gelukt.

Vooral rond de afgelopen editie - eind oktober - was er veel te doen over het PINT Bokbierfestival. Er was gedoe over de naam, er was gedoe over de regels tijdens het festival, er was gedoe over de keuring van de bokbieren, er was gedoe over de entreeprijs. Er was heel wat loos. Bezoekers stonden bij voorgaande edities in de rij om bokbier te mogen proeven op het festival. Het laatste jaar viel het aantal bezoekers erg tegen.

Vrijwilligers

Het festival maakt jaarlijks dankbaar gebruik van de bevlogenheid en inzet van vele vrijwilligers. Zij hebben middels een mail te horen gekregen dat de attentie die ze jaarlijks ontvangen niet meer zal komen. Ook de vrijwilligersborrel, die afgelopen maand had moeten plaats vinden, is geschrapt. 'De fles is leeg', zo schrijft de organisatie in een mail aan de vrijwilligers. De exploitatie van de afgelopen editie is zo tegengevallen dat ook openstaande rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Brouwers die bier hebben geleverd aan het festival kunnen nu fluiten naar hun centen, zo lijkt het. De website van het PINT Bokbierfestival is uit de lucht gehaald. Ook een teken dat de 41ste editie afgelopen jaar de laatste keer is geweest.

PINT

Hoewel het festival PINT Bokbierfestival heet, heeft PINT de laatste jaren niks meer te maken met het evenement. In 1978 was de eerste editie in café Gollem in Amsterdam. Toen de bierconsumentenvereniging PINT in 1980 werd opgericht werd zij de organisator. Het PINT Bokbierfestival groeide uit tot een groot succes. Bij de exploitatie ging het om zulke serieuze bedragen dat besloten werd het festival onder te brengen in een aparte stichting.

De vereniging PINT en de stichting maakten afspraken over samenwerking en het gebruik van de naam PINT Bokbierfestival. De laatste jaren kwam de stichting de afspraken niet meer na. Dat leverde volop ergernissen op. Zeker toen het Bokbierfestival de aard van het festival ging veranderen. Zo werd in 2017 de jaarlijks bokbierkeuring geschrapt, er mocht geen eten meer worden meegebracht en de entreeprijs ging omhoog. Vanaf die tijd ging het snel bergafwaarts met het evenement. De organisatie lijkt nu de handdoek in de ring te hebben gegooid.

Tips?

Wij zijn hier voorzichtig met het trekken van conclusies. Een bevestiging dat het festival van de kalender is gehaald hebben we officieel nog niet, maar het heeft er wel alle schijn van. De redactie probeert nog meer informatie te krijgen. Heb je tips? Bel de redactie op 085-1302416 of mail naar info@bierista.nl.