Biercocktails maken is niet moeilijk

20 juli 2022
Biercocktails. Er gaat geen zomer voorbij of ze duiken weer op. Een cocktail met bier kan echt een feestje zijn. Je moet wel weten wat je doet. De lat kun je zo hoog leggen als je zelf wilt. Met geringe kennis en een beetje gezond verstand tovert iedere bierliefhebber iets bijzonders in het glas.

Je denkt misschien dat een biercocktail iets is van de laatste jaren. Dat is deels waar. Dankzij de groeiende belangstelling voor bier is ook de aandacht voor biercocktails gestegen. Maar wist je dat ruim 150 jaar geleden ook al volop werd gemixt? Voor de oudste biercocktail ter wereld moeten we helemaal terug naar 1861. Gaat er bij ‘Black Velvet’ een belletje rinkelen? Als eerbetoon aan de overleden Prins Albert, partner van de Britse koningin Victoria, werd deze biercocktail gemaakt van 1 deel Guinness gemixt met 1 deel mousserende wijn, bijvoorbeeld champagne.

Bocktail

Op bierevents worden ook regelmatig biercocktails geserveerd. Tijdens de Nationale Bokbierdag in Zutphen maakt een lokale horeca-ondernemer naam met de Bocktail. Een creatieve naam voor een creatie die geen lang leven beschoren bleek. Brouwerijen die met meer succes experimenteren met cocktails zijn bijvoorbeeld Lowlander Beer en de Belgische brouwerij Lindemans. De Lindemans Mojito met Kriek is echt een aanrader. Bezoek de websites van deze brouwerijen maar eens en laat je verrassen.

Simpel beginnen

Zoals gezegd, een biercocktail maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Bekende voorbeelden zijn een paar druppeltjes whisky of bourbon toevoegen aan een Russian Imperial Stout. Die paar druppeltjes geven al een waanzinnig effect. Voor een wat meer zonnige zomercocktail kun je een Weizen verrijken met een scheutje limoncello. Probeer het ook eens met port.

Hartstikke leuk om met deze hele eenvoudige recepten te beginnen en het effect van de mix te ervaren. Krijg je de smaak te pakken, dan vind je onder meer via de genoemde brouwerijen eenvoudig de weg naar meer uitdagende recepten. En kleed je glas ook aan. Een glas met een bijzondere vorm, stukjes fruit of desnoods een parasolletje, het geeft gelijk een feestelijke beleving.