Hoe tap je een perfect bier?

10 oktober 2023
Bier tappen! Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Er komt nog heel wat bij kijken voordat je een perfect getapt pilsje voor je hebt staan. Het tappen en uitschenken van bier komt uitgebreid aan bod in de Bierista Bieropleiding. Hier zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Schoon glas

Bier tappen begint altijd met een schoon glas. Wil je een glas goed kunnen reinigen, dan heb je bij voorkeur twee spoelbakken nodig. Een met schoonmaakmiddel en een met koud schoon water. Je pakt het glas aan de onderkant beet. Je inspecteert het glas op eventuele beschadigingen. Daarna spoel je het glas altijd op de middelste borstel. Maak een draaibeweging met je pols, zodat het hele glas goed schoon wordt.
Spoel het glas vervolgens na in het koude water. Laat het uitlekken en inspecteer of het glas goed schoon is. Heeft het glas een egaal waterlaagje? Dat is een goed teken. Valt het glas op sommige plekken droog? Dan is je glas nog niet goed schoon. Begin dan weer bij het begin.

Bier tappen

Pak het schone glas onderaan beet. Hou het in een hoek van 45 graden naast de tap. Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht. Sla de tapknop in een keer dicht. Zet het glas op het lekblad. Niet onder de tap. Een laatste druppel uit de kraan kan namelijk je perfecte schuimkraag ruïneren. Schuim zo snel mogelijk af met een schone spatel die je in een hoek van 45 graden over je bier beweegt. Je snijdt als het ware de schuimkraag af. Na het afschuimen zie je een lichte bolling van het schuim boven de glasrand ontstaan.

Bier serveren

Je hebt nu een perfect getapt glas bier. Neem een viltje en pak het glas weer aan de onderkant beet. Leg het viltje voor de gast op tafel en serveer het bier altijd met het logo van het glas richting de gast. Alstublieft, uw perfect getapt glas bier. Geniet ervan!

Bierista Bieropleiding

Goed bier tappen is natuurlijk een essentiële vaardigheid als je in de horeca werkt. Als bierliefhebber is het ook leuk en en handig om goed te kunnen tappen. In steeds meer horecazaken kun je je eigen bier tappen. Met je Bierista Bierdiploma op zak weet jij precies hoe het moet. Wil je ook je officiële Bierista Bierdiploma? Doe dan de Bierista Bieropleiding. Of je nu in de horeca werkt of gewoon een bierliefhebber bent, met deze opleiding leer je nog meer van bier genieten!