Bier drinken tegen klimaatverandering

12 januari 2022

Op zoek naar een lekker bier kan je soms tot wanhoop drijven. De schappen in de supermarkt en slijterij staan vol met blikjes en flessen die naar je lonken. Bierista struint de schappen af op zoek naar de beste bieren. Geen exclusieve brouwsels, maar bieren die je door heel Nederland op veel plekken tegenkomt. Deze keer maakten we een duurzame keuze; we pikten de Lowlander Cool Earth Lager uit het schap.

Lowlander Cool Earth Lager is een blik bier dat je onder meer bij Albert Heijn kunt kopen voor net geen twee euro. Brouwerij Lowlander voegt voor elk verkocht blikje een plant toe aan de zeegrasweide. Zeegras bindt koolstof en doet dat 35x sneller dan het tropisch regenwoud. Met het drinken van dit bier ga je dus de klimaatverandering tegen. Je zou er bij milieu-activist van worden. Zonder gekheid, een prachtige actie. Op het moment van proeven zijn er al bijna 175.000 blikjes verkocht. Check hier de actuele stand.

Natuurlijk gaat het ons om het bier. We openen het blikje en schenken het goudkleurige bier in. De rijke schuimkraag heeft bellen die aan de grove kant zijn, waardoor de schuimkraag redelijk snel inzakt.

Lowlander Cool Earth Lager is een ondergistend bier. Op voorhand verwacht je niet direct een uitbundige geur en weelderige smaak. Dat valt in ieder geval qua geur zeer mee. Er stijgen flink wat hoppige aroma’s op uit het glas. Lichte citrusgeuren overvleugelen de ingetogen moutaroma’s.

Dan nemen we een slok. Smaak genoeg. Net als in de geur is ook de hop in de smaak overduidelijk aanwezig. Toch heeft dit bier ook een sterk moutig karakter. De balans ontbreekt een beetje en er zit een wat vreemde, droge nasmaak aan. De echte crispy frisheid, zoals op het blik staat vermeld, proef ik niet. De Bierista Community beoordeelt dit bier met gemiddeld een 6,7. Daar mag de brouwer niet over klagen.

Lowlander Cool Earth Lager draagt bij aan het goede doel. Dat is een aanbeveling waard. De brouwer heeft bieren die meer tot de verbeelding spreken, zoals Lowlander IPA en Lowlander Poorter. Ook op alcoholvrij en alcoholarm gebied maakt de brouwerij bieren die absoluut de moeite waard zijn.