Hierdoor is Belgisch schuim onverslaanbaar...
10 september 20257 jaar onderzoek
De onderzoekers namen 7(!) jaar de tijd om een verklaring te zoeken. Om het raadsel op te lossen werden 6 bieren onderzocht: 4 Belgische bieren en 2 Zwitserse lagers. Wat blijkt? Lagers danken hun stevige schuim vooral aan stroperige eiwitlaagjes, terwijl Tripels juist vertrouwen op verschillen in oppervlaktespanning die de belletjes bijeenhouden. Schrijf dat maar even op.
Ieder schuim een eigen geheim
Elke bierstijl heeft dus een eigen manier om schuim stabiel te houden. Bij een Singel-ale pakken eiwitdeeltjes zich als een soort schild rond de bubbels. In een Dubbel vormen eiwitten juist een netachtig membraan dat de belletjes langer bijeenhoudt. Om tot deze conclusies te komen werden Tripel Karmeliet, Westmalle Extra, Westmalle Dubbel en Westmalle Tripel bekeken.
Verbeterde schuimkragen
Als vanzelfsprekend wekte de ontdekking de interesse van brouwerijen. Of dit betekent dat we in de nabije toekomst dikkere schuimkragen voorgeschoteld krijgen, is koffiedik kijken. Dat het ook inzichten geeft buiten het glas is voor de onderzoekers kraakhelder: "We leren van bier wat de meest efficiënte manier is om schuimen stabiel te houden. Dat is een inspiratiebron voor andere materialen."
Nog meer details weten? Lees het volledige artikel op de website van TU/e.
Bestel Brouwpakket Tripel
Zelf benieuwd hoe dik je die schuimkraag kunt krijgen? Met het bierbrouw pakket Tripel ga je laagdrempelig aan de slag. Dit complete pakket bevat alles wat je nodig hebt!