Beer for life

5 juni 2019
‘Beer is proof that God loves us and wants us to be happy’ – Benjamin Franklin. 


Door Everard Kemperman

Deze quote wordt toegeschreven aan Benjamin Franklin, één van de founding fathers van de United States of Amerika. Waarschijnlijk klopt daar geen bal van, en ging de oorspronkelijke opmerking over wijn, maar dat mag de pret niet drukken. Ik vind het mooi gezegd, zeker omdat er de liefde voor bier in wordt uitgesproken, een vrolijkheid zelfs. 

Voor mijzelf heeft deze quote wat extra betekenis.

Als rechtgeaarde Bierista kan ik intens van bier genieten. Nieuw, oude klassieker, van een bekende pils uit blik tot een BA Russian Imperial Stout van een hippe brouwerij. Bier is een soort way of life. En als dat om enige reden bruut onderbroken wordt, zorgt dat voor een onverwachte, extra dimensie.

Om maar met de deur in huis te vallen: in 2012 heb ik kanker gehad. Hodgkin, lymfeklierkanker. Er zijn ergere soorten, maar je kunt er evengoed flink dood aan gaan. Geen idee hoe ik er aan kwam, maar ja, wat doe je er aan om er áf te komen? Juist: chemo, heel veel chemo, 12 kuren om precies te zijn. En dat is niet leuk, om maar ’s een understatement te maken.

‘Maar wat heeft dat in godsnaam met bier te maken?’, hoor ik u vragen. Terechte vraag, aangezien dit toch een biersite is! Wacht, ik zal het uitleggen.

Neem een zware griep met een dito zware kater, voeg die samen en doe ze in het kwadraat, en je komt een aardig end in de richting hoe je dan voelt. In de cyclus van mijn chemokuur, die twee weken duurde, zijn er dagen dat je niks kunt hebben. Je hebt amper zin in iets, laat staan bier. Die eerste dagen wil je geen koffie, tomaten (prikt in de mond om de één of andere reden), priklimonade. Maar na ongeveer een week voel je je weer wat beter, en lust je weer de dingen waar je eerder die week met een grote boog omheen liep. Waaronder een fijn biertje! Het feit dat je weer bier lust, is een soort toetssteen geworden voor hoe je je voelt. Het geeft aan dat je weer opkrabbelt, en weer mens bent in plaats van alleen maar ziek. Het is bijna een baken van hoop geworden! Goed, het klinkt misschien wat overdreven, maar als je iets weer kunt wat je daarvoor niet kon, iets wat doorgaans heel normaal is, dan is dat toch een kleine overwinning. Je leeft weer! Een simpel biertje kan dan betekenen dat het ergste voorbij is (voor nu), en dat alles weer even ‘normaal’ is. Het biedt houvast, al is het symbolisch, in een periode dat je leven op z’n kop staat. En daar kun je heel happy van worden. Goed, het heeft allemaal nog wel wat naweeën gehad, zoals mijn smaak die veranderd is, maar dat is voor een ander verhaal.

Maar of de liefde die mr. Franklin beschrijft nou van boven komt of niet, bier schept vreugde. Bier is één van de geneugten des levens, dus geniet ervan, samen met vrienden en familie. Want wat is er mooier dan samen te genieten van iets moois en het leven te vieren.