Alcoholvrij bier in de lift, brouwers niet blij

19 augustus 2022
Alcoholvrij bier zit nog steeds in de lift. Inmiddels is een op de vijftien gedronken bieren alcoholvrij. En toch zijn de bierbrouwers niet blij. Hoe komt dat?

Het zijn toch klinkende cijfers. Een op de vijftien bieren is alcoholvrij en de consumptie van alcoholvrij bier is sinds 2010 met bijna 500% gestegen. Een belangrijk deel van die stijging is te danken aan het ruime aanbod en de verbeterde kwaliteit. Ook hebben de brouwers stevige campagne gevoerd voor alcoholvrije bieren. Denk alleen al aan alle reclames voor Heineken 0.0. De brouwers hebben duidelijk hun steentje bijgedragen aan de afspraken met de overheid, het zogenaamde Preventie-akkoord, om alcoholmisbruik tegen te gaan.

Daar zit nu de crux, want de brouwers voelen zich keihard genaaid door de overheid. En ze zijn niet de enige partij met dat gevoel. Wat is het geval? De overheid wil de belasting op alcoholvrij bier gaan verhogen. Op nu.nl laat Fred Teeven, voorzitter van de Nederlandse Brouwers zich horen. "Eerst was het belangrijk dat we minder alcohol dronken, nu is het suiker. Het is altijd wat." De verbruiksbelasting op alcoholvrij bier verdubbelt komend jaar ruimschoots van 9 naar 21 cent per liter.