Alcoholvrij bier mateloos populair in Spanje

10 juni 2019
Als Bierista kom je nog eens ergens. Onlangs raakte ik verzeild in Moraira aan de Costa Blanca in Spanje. Het leven daar is geweldig. De zon lijkt daar altijd te schijnen. En zodra de zonnestralen de stranden verwarmen, zitten de terrasjes vol. Tijd is aan de Costa Blanca nauwelijks een factor. Lekker lang lunchen, even uitblazen en dan maak je je al weer op voor een uitgebreid diner. 

Op de terrasjes worden rond het middaguur de eerste biertjes en wijntjes genuttigd. Wat mij opviel was dat er ook veel alcoholvrij bier op de tafeltjes stond. Een blik in supermarkt leerde dat het aanbod in Spanje enorm is. Ik zag wat Spaanse merken, maar ook de bekende Nederlandse bieren. Het enorme aanbod maakte mij toch wel nieuwsgierig. Dus kocht ik alle soorten die ik kon bemachtigen bij de supermarkten in het dorp (Lidl en Carrefour).

In totaal kocht ik twaalf verschillende alcoholvrije bieren. Opvallend: negen blikjes en slechts drie flessen. Alle bieren netjes koud gezet in de koelkast. Nadat ze daar een etmaal op temperatuur waren gekomen, ben ik de uitdaging aan gegaan.

Appelig en moutig

Het eerste bier dat ik proef is een blikje van Carrefour. Het bier oogt wat donker, de schuimkraag is lichtgekleurd. De smaak is zoet, moutig en heeft een wat 'appelig' aroma. Wat zal ik zeggen. Dit begin is eigenlijk volgens verwachting. De Mahou is naar Nederlandse begrippen geen alcoholvrij bier, maar alcoholarm. Dit bier bevat een procent alcohol, smaakt wat minder zoet, maar is erg dun. Het bier heeft weinig smaak en wat er is aan smaak is ook zo weer weg.

Estrella kom je in het straatbeeld aan de Costa Blanca veelvuldig tegen. Het bier is licht van kleur, heeft een fijne schuimkraag en is wat zurig van smaak. Even associeer ik de geur met een volle grijze vuilniszak. Zo erg is de smaak nu ook weer niet, maar het is zeker ook geen topper, deze Estrella. Volgende blikje is de Rubia Bionda 0.0. Ook dit bier heeft een gebroken witte schuimkraag. De geur is moutig en zoet en er zitten nogal wat fruitige aroma's in. Vooral weeig zoete appel en wat geel fruit zoals abrikoos. Best te doen, maar hier hoef ik ook geen tweede glas van.

Heineken 0.0

Dan treffen we twee bekende bieren. Allereerst de Amstel 0.0, ook uit blik. Een vlakke smaak, zoet, moutig en ook hier weer die wat weeige appelsmaak. Je proeft wel iets van bier en bitterheid. Dat dan wel. De volgende is Heineken 0.0. Het bier heeft weinig schuim en ruikt zoet en fruitig. Het is bijna snoepachtig, jellybeans. In mijn beleving smaakt de Heineken 0.0 thuis een stuk bieriger, dan hier. Is het dan niet precies hetzelfde recept? Navraag bij Heineken leert dat er maar één Heineken 0.0 is, die overal hetzelfde zou moeten smaken.

Dan pak ik het blauwe blikje van Free Damm erbij. Dit is een moutig bier met een bittere nasmaak. Jammer dat de smaak zo snel wegebt. En dan staat daar ineens het blikje Buckler. In Spanje nooit weggeweest. Maar daar hoeven we in Nederland niet rouwig om te zijn. Dit lijkt wel appelsap. Zowel qua geur als qua smaak lijkt het wel Appelsientje met hopextract. Laat deze gerust in de schappen van supermarkt liggen. Hier mis je echt niks aan.

San Miguel

Ook op veel plekken verkrijgbaar is San Miguel 0.0. Maar we hebben met de Estrella al geleerd dat zichtbaarheid op straat geen garantie is voor een goede smaak. Deze San Miguel is toch wel het beste dat we tot nu toe hebben geproefd. Dit lijkt zowaar op bier. Het is moutig, heeft een bittertje en drinkt makkelijk weg. Deze staat vooralsnog met stip op nummer een. Dit kleine hoogtepunt wordt gelijk gevolgd door nog een lichtpuntje. We hebben de Cruzcampo uitgeschonken en geproefd. Ook deze is best te hachelen. Maar een tweede glas? Nou nee, bedankt.

Moritz kan er ook nog wel bij. Het heeft wat citrusaroma's, die kunstmatig toegevoegd lijken. De geur en smaak in combinatie met het transparante flesje doen vermoeden dat we hier te maken hebben met een poging een 'flavoured beer' te maken a la Desperado. Van een dikke schijf limoen of citroen knapt dit bier vast en zeker op. Tot slot happen we in een Ambar. Het is ook weer licht moutig, een beetje zoet en fruitig met een hele dunne smaak die snel wegtrekt. Beslist geen topper.

Conclusie

Mijn conclusie: Spanje loopt voorop als het gaat om de consumptie van alcoholvrij bier in Europa. Er zijn smaakvolle alcoholvrije bieren te koop, maar ook een hoop - laat ik het voorzichtig zeggen - minder geslaagde dranken. Ga je alcoholvrij in Spanje? Kies dan een bier uit de top 6. De rest kun je wat mij betreft het best vergeten.

Dit is de Top 12:

01 - San Miguel
02 - Rubia Bionda
03 - Cruzcampo
04 - Heineken 0.0
05 - Amstel 0.0
06 - Free Damm
------------------------------------
07 - Carrefour - Sin
08 - Mahou - Sin
09 - Estralla de Levante - Sin
10 - Moritz 0.0
11 - Ambar - 0.0
12 - Buckler - 0.0